Калфин: Не искаме властта в БСП! Само ще ударим камбаната

17416
Калфин: Не искаме властта в БСП! Само ще ударим камбаната
Снимка: БГНЕС

"Не искаме властта в БСП! Само ще ударим камбаната". Това заяви евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин при гостуването си в предаването на Мартин Карбовски. Вторият човек в новия проект "АБВ" на президента (2002-2012) Георги Първанов коменитра вчерашното решение на пленума на Столетницата, на който бяха наказани 13 партийци, защото пристанаха на новото движение. Ивайло Калфин не е сред "отлюспените" тъй като от 1997 година не е член на БСП.

"Станах част от партията малко след 90-а година, когато беше много лошо да си член на БСП, коментира Калфин. - Отидох в квартала и се записах, напук. Защото не смятам, че е нормално някой по политическа причина да управлява друг човек или да му казва дали да членува или не някъде. Напуснах БСП след 4-и февруари 1997-а. Тогава БСП беше против НАТО и бяхме направили много плахи стъпки за членство в ЕС. Тогава имаше едно писмо на 19-те. Аз бях един от тях. Искахме Виденов да подаде оставка, след като категорично отказваше да се отвори и да дебатира дори в собствената си партия. Имаше дълги, тягостни заседания. А Николай Добрев направи това, което трябваше. В онази ситуация, ако беше направил правителство, щеше да доведе страната до ексцесии".

БСП си разчиства сметки на гърба на АБВ, казва Калфин

Като твърде емоционални определи решенията на БСП от вчера, 1 февруари, основното "острие" на АБВ Ивайло Калфин, който е водач на листа...

Ивайло Калфин критикува начина, по който е конструирана властта в България в момента. "По този начинн липсва каквато и да е отговорност, обясни той. - На БСП основен грях й е точно това - че приема този начин на управление с оправданието да не се върне предишното правителство. Според нас начинът на правене на политика трябва да е много по-различен".

Калфин напомни, че Георги Първанов е започнал процеса с Петър Дертлиев и отварянето на партията към социалдемокрацията. Евродепутатът от ПЕС предупреди, че партията няма да изчезне. "Недейте да чакате да се разпадне тази партия, заяви Калфин. - Аз продължавам да си мисля, че БСП има бъдеще. Претендирам обаче, че си държа на принципите. Ще си позволя дори да цитирам Чърчил: "Някои хора сменят принципите си, а не партията, а други отстояват принципите си и сменят партията". Аз говоря това, което винаги съм говорили и правя онова, което винаги съм правил".

Според Ивайло Калфин начинът, по който БСП се държи в сегашната управляваща коалиция не е този, който хората очакват от партията. "Всичко е потънало в мъгла! Кои решения, извън тези на "Позитано", взима Станишев? След като не знаеш какво се случва, всеки прави, каквото си иска. И очевидно това устройва някого в момента. Устройва онези, които искат да взимат решенията в държавата. Затова настояхме за ясно разграничаване от Волен и Атака".

Калфин за пореден път заяви, че АБВ по инкакъв начин не работи за ГЕРБ. "Аз 4 години, докато управляваше Бойко, работех всеки ден, за да не се върне пак това статукво", заяви той.

Калфин: Властта в България е като балон, време е да го спукаме

  "Властта в България е като балон. В него са едни лидери. Те се обграждат с хора, които им казват колко са велики. Време е да сп...

Евродепутатът от ПЕС очаква АБВ да спечели 2-3 мандата на евроизборите през май. За БСП той прогнозира 5-6 от общо 17. ДПС, според Калфин, може да вземе 3. "Но нека да не правим сметки сега. Все пак и други нови партии ще се включат, не сме само ние, коментира той. - За пореден път ще кажа, че няма да правим партия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика