Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин: Властта в България е като балон, време е да го спукаме

31 януари 2014, 16:18 часа • 17400 прочитания

 

"Властта в България е като балон. В него са едни лидери. Те се обграждат с хора, които им казват колко са велики. Време е да спукаме балона. След почти четвърт век на преход трябва в България да започне да се прави прозрачна и дългосрочна политика, базирана на широк дебат и обществено одобрение". Това каза евродепутатът Ивайло Калфин по време на пресконференция на Национална гражданска инициатива АБВ.

Според него последните две десетилетия на промени са довели българското общество до изтощение, а ширещите се в страната бедност и неравенство са създали у хората трайно чувство за несправедливост и крайна форма на недоверие към институциите и политиците в страната.

"Властта в момента в България е един балон, в който стоят едни политически лидери. Те постепенно започват да се обграждат с хора, които им казват колко са умни, колко са прекрасни, колко са велики, само че този балон се свива все повече. За това е и такава популярността на политиката в България. Това, което искаме ние, е да спукаме балона. Искаме политиката да се прави прозрачно, отговорно. Политиците да носят отговорност за това, което се случва в държавата и те да се съгласят да се договорят, да разберат, че има приоритети, които са дългосрочни в страната", коментира той.

Калфин беше категоричен, че промяната ще настъпи тогава, когато политиците в България обединят усилията си зад дългосрочни политики за развитие на страната. Според него основна цел за АБВ ще бъде борбата с демографската криза, промяната на качеството на живот на българина и мотивирането на младите хора да останат в страната. Втори основен приоритет ще бъде преструктуриране на икономиката на страната, която трябва да бъде преориентирана от износ на суровини и създаването на евтини услуги, към производство на продукти с висока добавена стойност. .

По приоритетите АБВ планира да започне серия от обществени и политически дебати, съобщи Ивайло Калфин. Инициативата ще излезе със собствена платформа на предстоящите евроизбори. Един от нейните акценти ще бъде поставен върху начините, по които България може да осигури еврофинансиране за своите национални приоритети. В тази връзка Калфин предложи повишаване на прозрачността в процедурите по договаряне на обществени поръчки с европейско финансиране. Според него информацията за тях трябва да бъде публикувана в интернет, за да могат българските граждани да бъдат наясно кой печели конкурсите, при какви условия става това, какъв е размерът на получените средства, за какво точно ще бъдат изразходвани те, както и при какви условия се наемат подизпълнители на проектите.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес