Калфин: Заради слабата държава живеем в тази ситуация

20906
Калфин: Заради слабата държава живеем в тази ситуация
Снимка: АБВ

Това, което се случва момента в България, показва слаби и липсващи институции. Така Ивайло Калфин от АБВ коментира в ефира на Дарик радио разгръщащите се сюжети около, първоначално КТБ, а днес - и Първа инвестиционна банка.

Калфин обясни, че уверения за стабилността на банковата система не могат да се дават от лица и институции, чийто предмет на дейност няма общо с банки и финанси.

Артър Хейли, "Банкери" - лекарството за паниката "ПИБ"

Страх. Така може с една дума да се опише случващото се в един от централните клонове на Първа инвестиционна банка в София – този ...

„Не може министърът на вътрешните работи да обяснява колко е стабилна банковата система, къде е министър-председателят? Очаква се гуверньорът на БНБ също да излезе много ясно, а не със съобщения на пресцентъра на банката. Ако за разклащането на банковата институция не излязат сериозни мотиви, то прокуратурата също би трябвало да вземе отношение към случващото се. Въобще, институциите ги няма в държавата и това дава възможност за разпространяване на всякакви слухове”, заключи Калфин.

Ивайло Калфин обясни, че българската банкова система не е самостоятелна, тя се наблюдава от Европейската централна банка. Той добави, че това е една от ситуациите, при които е полезно за страната ни да бъде в Европейския банков надзор – теза, която Калфин разви още по време на евродепутатския си мандат. Калфин призова хората да бъдат спокойни за спестяванията си и обясни, че всеки влог до 100 000 евро във всяка отделна банка е гарантиран.

Ситуацията, която се случва около банките у нас, е взривоопасна и ресорните институции са тези, които трябва да излязат и да успокоят гражданите, призова той. Това е върхът на цялата политическа нестабилност, в която се люшка държавата вече цял месец след изборите, каза още Калфин. Интерес да бъде разклатена банковата система у нас имат тези със значителни дългове, смята Ивайло Калфин. „При силно разклащане на банковата система, където се поставя под съмнение валутният борд, някой може да си мисли, че като през ’97-а може да си изчисти за един ден дълговете. България има един много лош урок преди близо 20 години, ще бъде безумие да го повторим наново”, коментира още Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика