Кандидат-депутати поискаха да се развържат ръцете на малкия и средния бизнес

1566
Кандидат-депутати поискаха да се развържат ръцете на малкия и средния бизнес
Снимка: iStock/Guliver

Кандидати за народни представители дебатираха на тема икономика и развитие на производството, насърчаване на инвестициите и създаването на работни места. Те коментираха темата с плоския данък, възраждането на малкия и средния бизнес и растежа на иономиката на страната в ефира на БНТ.

Необходимо е, ако ние не решим проблемите на инвеститорите, да ги водим като гид в дебрите на нашата икономика, нещата не биха се случили, отбеляза Георги Колев от Обединени патриоти. По думите му малкият и средният бизнес е притиснат във всички сфери. Ние сме за разбиване на обществените поръчки, за да може малкият и средният бизнес да се включи в тях. Образованието трябва да бъде изцяло в полза на икономиката, отбеляза той.

600 млн. евро допълнителни кредити към малките и средни предприятия у нас

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев съобщи за 600 млн. евро допълнителни кредити към малките...

Румен Христов от "Реформаторски блок - Глас народен" заяви, че коалицията категорично ще настоява за запазване на сегашната данъчна система, включително и плоския данък. Ще се опитаме да облекчим бизнеса от бюрокрацията. Малкият и средният бизнес изнемогва и трудно се справя с изискванията, които му се налагат, отбеляза той.

Ние имаме зърнопроизводство на световно ниво, а през програмния период насочихме средства към зеленчукопроизводство. Ще се борим за инвестиции в образование. Ние имаме нужда от средни кадри в сферата на икономиката. Бизнесът иска да го оставят на спокойствие и той сам да си решава проблемите, той сам ще се оправи, въпросът е администрацията и политиците да не му пречат, коментира още Румен Христов.

За да повишим икономическия растеж, предлагаме да се създаде Фонд "Индустрия", каза Димитър Данчев от БСП. Не са достатъчни нивата на инвестициите в момента. Именно затова ние предлагаме съвкупност от мерки, които да подобряват инвестиционния климат в страната. Предлагаме да се увеличи капиталът на Фонд "Иновации", предлагаме увеличаване на застрохователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане. Ние продължаваме да сме най-бедната държава в Европейския съюз, отбеляза още Данчев.

Според Стефан Августинов "Воля" пристига в политиката с нещо направено. Този ръст на икономиката, който цитирате, е на хартия. Ние ще разбием картелите и монополите, които изпиват силите на хората. Ще се повиши покупателната способност на парите на хората. Това може да стане много лесно - чрез изкореняването на корупцията и лошите практики, които са свързани с надуването на цените. Единствената инвестиция, която трябва да се направи в България, е инвестицията в хората, смята Августинов.

Бизнесът се стресна от политическите приказки за увеличение на данъци

Политическото говорене за евентуално увеличение на данъците сериозно е стреснало българския бизнес. 66% от бизнес лидерите у нас са п...

По думите на Иван Аспарухов от "АБВ - Движение 21" коалицията може да реализира сериозна икономическа политика. Трябва да освободим ръцете на малкия и средния бизнес. Ние трява да вкараме висококонкурентни производства в икономиката. Трябва да се възстанови селското стопанство. Българският производител изобщо не е подпомаган. Там предвиждаме Фонд, който да подпомага дребния производител и да интегрираме неговите стоки в търговските вериги. Ние изпускаме силата на местната власт. Трябва тотална децентрализация и да направим едни силно финансово стабилни общини. Плоският данък трябва да отпадне върху физическите лица моментално, отбеляза Аспарухов.

Според Александър Каракачанов от коалиция КОЙ ние имаме регресивна данъчна система - колкото повече си беден, толкова повече плащаш. Как ще стимулирате българският бизнес, като парите на държавата отидоха в разбойници, попита риторично той.

Александър Томов от коалиция на Недоволните смята, че има огромни скрити тумори в икономиката. Недофинансирано здравеопазване, недофинасирана култура, недофинансиран спорт - в такава обстановка трябва не само да се разчисти теренът от корупционните проблеми, но трябва да има стратегия на Българската икономика. Ние сме подготвили 12 сектора, в които държавата да насочи икономиката, заяви Томов.

Александър Ненков от ГЕРБ отбеляза, че в икономиката чудеса не се случват. Последните две години държавата успя да направи икономически ръст. Един такъв растеж обаче трябва да бъде поддържан. На първо място, за да имаш инвестиции, ти трябва да имаш политическа стабилност. За икономиката е важно да има запазване на данъците. Искаме ли доходи, само образовано население може да ни ги покаже, защото само образованият човек, е богатият човек. 5-6% икономически растеж е реалистичен, уточни Ненков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика