Кандидатите на БСП оспорват вота в столичните райони „Искър“, „Люлин“ и „Красна поляна“

4180
Кандидатите на БСП оспорват вота в столичните райони „Искър“, „Люлин“ и „Красна поляна“
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Издигнати и подкрепени от БСП кандидати за кметове на столичните райони „Искър“, „Люлин“ и „Красна поляна“ оспорват вота и искат повторно преброяване и касиране. Това обяви на влизане в ОИК кандидат-кметът на БСП за район „Искър“ Борис Цветков, който беше заедно с колежката си – кандидатката за кметския пост в район „Люлин“ Мая Александрова, а за колегата им – кандидат-кметът на „Красна поляна“ Георги Миланов предположиха че вече е внесъл жалбата.

Цветков съобщи, че днес по-рано е внесъл официален сигнал с 18 видеозаписа от деня на балотажа 3 ноември, уличаващи неговия конкурент – кмета на район „Искър“ от ГЕРБ. По думите му на тях се вижда как "кметът на район „Искър“ контактува и организира дейности със съмнителни типове – ромски тартори, част от тях – криминално проявени, издирвани, с висящи присъди или с обвинения“. Дори за някои от тях се твърди, че до преди няколко месеца са били в затворите и били пуснати само за изборите, добави Цветков и подчерта, че хората от района ги познават, полицията също ги познава. Той заяви, че е отправил апел към министъра на вътрешните работи – да се провери случая най-обстойно. Според Цветков записите са автентични.

С 14 класьора доказателства Мая Манолова поиска касиране на вота в София

Жалба за нередности в изборите с искане за касиране на вота в София внесоха в Общинската избирателна комисия гражданският кандидат за с...

„Той не е съобразил, че докато се е договарял с тези ромски тартори, го е правел под камерата на масов магазин и заведение“, каза Цветков по адрес на конкурента си и уточни, че това било в съседство на блока, в който живеел кмета. „Веднага днес шефът на заведението е отишъл в магазина да търси кой е вадил записи, т.е. там има от контра – удар“, съобщи още Цветков. Той каза, че получил записите от момче, работещо в магазина. „Преди не съм знаел, че съществуват такива записи и че толкова открито кметът се е договарял с тези хора“, каза Цветков и сподели, че в петък или събота ги е получил и веднага ги е препратил на специализирана прокуратура, на МВР, на Министерски съвет и на Фандъкова, а в събота или неделя на журналисти. „Мой дълг беше първо да го изпратя на органите и след това на журналистите“, добави Цветков.

„Апелирал съм министър-председателят или да се разграничи от тази порочна практика и да отстрани този човек, въпреки, че ще загуби още един източен район, или да потвърди, че това е честно спечелена битка и да застане зад своя кандидат“, заяви Цветков. Той добави, че конкурентът му от ГЕРБ във вота не искал ново преброяване и не отричал обвиненията.

„Искам повторно преброяване на всички секции на район „Искър“ – има много недействителни бюлетини – 413, има 61 недействителни бюлетини за Борис Цветков“, аргументира жалбата си към ОИК кандидат-кметът. „Ако се окаже, че по една или друга причина не може да се покаже точния вот, тогава ще се наложи да се касират изборите“, добави той. Цветков е категоричен, че повторното преброяване е необходимо – „по-добре е за всички. Ще се върне доверието, че ако някой е победил е победил честно“, убеден е той.

Цветков съобщи, че представя материали за различни секции с конкрeтни нарушения – „много недействителни бюлетини, много грешки в самото описване“ и коментира, че ако той е на мястото на досегашния кмет, който претендира за трети мандат, ще поиска повторно преброяване. „Защото когато тръгваш да си трети мандат кмет в на практика резделен район с такива съмнения в отчитането, с гигантския административен натиск на хората, които имат общински жилища, с вече показалите се видеозаписи, депозирани до прокуратура, МВР и Министерски съвет за директно договаряне на ромски вот и на криминален контингент – аз специално не бих могъл да управлявам с такава не сянка, а облаци на съмнение върху твоя избор и честността на избора“, добави Цветков и призова кандидата на ГЕРБ да се съгласи за повторно преброяване.

Арестуваният за купуване на гласове кмет на Несебър ще положи клетва за нов мандат

Днес, 11 ноември, клетва трябва да положат общинските съветници и кметът на Несебър. За четвърти мандат за градоначалник на крайморския...

„Надяваме се институциите безпристрастно, както са направили в Несебър и други отдалечени общини и региони, а и в София да си свършат работата и да установят има ли такъв административен, корпоративен, купен вот и други нарушения, които да са достатъчни да се направи точен резултата, ако е възможно, а ако не е възможно да се касират изборите и да бъдат обявени нови в тези три района на София“, заяви още Цветков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика