Кандидатите за СЕМ ще минават проверка за принадлежност към ДС

1581
Кандидатите за СЕМ ще минават проверка за принадлежност към ДС
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие правила за избора на двама представители от парламентарната квота в Съвета за електронни медии (СЕМ). Те трябва да заемат местата на Анна Хаджиева, чийто мандат изтече преди повече от година, и на Георги Лозанов, който също е с изтекъл мандат, а през април подаде оставка като председател. Причина за оставката на Лозанов беше регистрацията на телевизия "Пик", свързана с едноименния сайт.

Според приетите днес, 8 април, промени номинираните кандидати ще минават проверка за чисто агентурно минало, като резултатите от проверката ще бъдат оповестени пред депутатите преди избора. Предложението дойде от Методи Андреев (ГЕРБ), който обясни, че народните представители трябва да могат да вземат информирани решения.

Плевнелиев: Рано или късно ще пратим комунизма в музея

"Никога не бива да забравяме, че това беше и най-мощната държавна машина, но и трябва да си направим изводите, че и най-жестоката машин...

Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок подкрепи идеята, като заяви, че за всеки един важен избор, трябва да е ясно кои точно са кандидатите. „Не ви ли прави лошо впечатление, че когато изберем дадени кандидати, месеци след това става ясно, че някои от тях е бил офицер от държавна сигурност“, обърна се той към депутатите. По думите му това трябва да става ясно още преди гласуването.

„За” предложението на Андреев гласуваха 76 народни представители.

Според правилата за новия избор депутатите и парламентарните групи ще имат 7 дни за предлагане на кандидатури.

След това изслушването на кандидатите в комисията по култура и медии ще бъде на 21 април. На 27 април пък изборът на членовете ще мине и през пленарна зала. Така в началото на май СЕМ, който предстои да избере генерален директор на БНТ и шеф на БНР, може да бъде в пълен състав. Конкурсът за оглавяване на държавните медии тече в момента.

БСП не иска обикновени граждани да виждат какви ги е вършила ДС

Фактическо закриване на Комисията по досиетата и специален режим на достъп за определен кръг лица – това на практика предлага БСП...

С влизането в сила на решението на парламента за членовете на СЕМ ще влезе в сила и указът на президента Росен Плевнелиев отпреди година, с който той назначи от своята квота в СЕМ Бетина Жотева, която в момента е говорител на Министерството на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика