Капон напомни: Борисов поиска да сме във фонда, който сега помага на Гърция

5186
Капон напомни: Борисов поиска да сме във фонда, който сега помага на Гърция
Снимка: БГНЕС

Категорично не – така финансистът Кольо Парамов отговори на въпроса трябва ли да сме солидарни и да окажем финансова помощ на Гърция. Според него, освен всичко друго, България участва в загубата на гръцката икономика, тъй като 60 000 българи работят в Гърция и ще им забавят плащанията заради трудности.

На същата позиция е и евродепутатът Ангел Джамбазки. Той обаче уточни пред Нова телевизия, че от България се очаква да е поръчител на заем за Гърция, а не да дава директно пари. От чисто политически съображения няма никаква логика да носим риск за нещо, което е обречено. Пак ще има наливане на пари в бездънна каца, ще се върти печатницата. Гърците си казаха „не” на референдума, да бяха излезли от еврозоната и да си оправят икономиката, да се простират според чергата си, смята Джамбазки.

Митове и легенди за Гърция - истина или лъжа?

Наистина ли гръцките данъчни не са успели да съберат 89% от данъците? Кореспондентите на BBC анализират данъчната статистика и други ...

Говорим за мостов заем от само 7 млрд. евро, уточни лидерът на ЕНП Мария Капон. Реално тези пари няма да отидат в Гърция, а към ЕЦБ и МВФ, подчерта тя. Не носим никакъв риск, освен това се оказа, че вече нашето вето не би имало значение, след като Великобритания снощи смени позицията си и вече няма нищо против. Да си поръчител в случая означава да сме част от общата система, заяви Капон.

При Гърция нямаше 45 години социализъм, затова и имат пенсии от по 1400-1500 евро. Проблемът на Гърция не е икономиката, а раздутата държавна администрация – там трябват реформи и това искат кредиторите, заяви Капон. Тя определи становището на МВФ за отписване на гръцки дълг като бламиране на политиката на Ангела Меркел от САЩ. Тук говорим за геополитика, добави Капон.

Не съм съгласен, че България не носи риск. Ако хипотетично Гърция не си върне 7-те млрд. евро, то ние ще трябва да си увеличим вноската в Европейския стабилизационен механизъм (ESM), заяви Джамбазки. Същото беше положението при отпускането на заеми от Европа за Испания и Португалия – тогава никой не говори как ние даваме пари на още по-богати държави, опонира Капон.

Същевременно Парамов посочи, че не трябва Гърция да напусне еврозоната, защото щяло да е по-зле за нас.

Дейселблум: С продажба на активи Гърция ще изплати дълговете си за 20 години

Постъпленията от продажба на активи в Гърция ще позволят на страната да изплати дълговете си за 20 и повече години, предаде Ройтерс, ...

Капон припомни, че точно Бойко Борисов поиска България е част от EFSM. След като вече си взел решение да си солидарен, то е редно да си държиш на думата, подчерта тя. Лидерът на ЕНП напомни, че днес ще стане ясно при гласуването на финансовите министри на ЕС какво ще стане. Капон предположи и че Борисов говори с „не” за помощ за Гърция и заради САЩ – дали премиерът не търси начин как пак да си смени позиция и да ни обърне към САЩ за сметка на Европа, в светлината и на избора на подуправители на БНБ, които са свързани с МВФ. Вие не бихте застанали на позицията на МВФ, но наесен само МВФ може да ни помогне, като се види, че нещата за нас не изглеждат структурно така, както си мислим, отвърна Парамов.

Години наред някой в европейските институции си затваряше очите за Гърция – прилича на европейско КТБ. Забелязахте ли как на тези хора как им изчезна отговорността, попита Джамбазки. Има уж конструкции такива неща да не се случват, а се случват. Тук има геополитическо ехо, което касае бъдещето на ЕС, смята евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика