Карадайъ: Подведените бихме приели обратно в ДПС, лицемерните паразити - не

3672
Карадайъ: Подведените бихме приели обратно в ДПС, лицемерните паразити - не
Снимка: БГНЕС

По традиция на 26 декември в кирковското село Могиляне и в Момчилград се състояха възпоменателни митинги за жертвите на т.нар. „Възродителен процес“. Хиляди хора от Кърджалийския регион се събраха край Тюркян чешма в Могиляне, издигната в памет на убитото по време на мирна демонстрация преди 33 г. на тази дата 17-месечно момиченце. Този път проявите на ДПС и ДОСТ не се сблъскаха, а се редуваха.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не пропусна да отбележи „призивите за обединение на двете партии, които се чуха напоследък“ и уточни, че „това е малко нагло“.

„Нека първо тези, които бяха активни в този процес, да покажат, че са разбрали грешката си. Всеки от нас прави грешки, всеки може да бъде подведен. Призовавам онези наши братя и сестри с чисто сърце да намерят пътя и мястото си в ДПС. Но всички онези лицемерни, чакащи наготово паразити, които нямат чистата душа, нито осъзната оценка за грешката си и пак се опитват да се шмугнат някъде наготово, аз знам, че те никога няма да намерят правилния път“, заяви Карадайъ, цитиран от БГНЕС.

Той не пропусна да отбележи, че „в днешната власт участват националисти и фашисти, хора, които дърпат и бият нашите майки и сестри на границата, и се гордеят с това“. „И прокуратурата се прави, че не вижда и не чува какви престъпления са вършили на границата. Днес във властта участват хора, които палят молитвени килимчета по време на петъчна молитва в центъра на София. В нея има хора, които само преди няколко седмици направиха марш, с който призоваха да се коригират границите на Балканите“, посочи Карадайъ. И изведе отпред двамата депутати, протестно напуснали парламентарната комисия по правата на човека заради изявление на председателя й Красимир Велчев, който казал, че нямало „възродителен процес“ и хората сами се наранявали.

Карадайъ призова останалите партии „да бъдат малко национално отговорни, както някои казват „да бъдем малко българи“. Запитан дали е възможна прошка след евентуално покаяние от страна на лидери на ДОСТ, той отново повтори, че всеки може да допусне грешка, но всеки може да намери мястото си в ДПС при условие, че е „с чиста душа“.

"България има нужда до българското знаме да се вее и знамето на ДПС. И ако днес сме пред паметника на Тюркян, това е защото Тюркян е символ на стотиците жертви, които ни обединиха", заяви още Карадайъ.

Предстои ни европредседателство, напомни той. "Ние имаме голяма отговорност за европредседателството в България, но за нас е още по-ценна и демокрацията в нашата Родина. Ние ще дадем нашия принос, но ние няма да отстъпим от нашите ценности." заяви политическият лидер пред събралото се множество.

Преди дни почетният председател на ДПС Ахмед Доган отбеляза, че „външният натиск“ се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС". "Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва - да заповяда", каза Доган в традиционното си новогодишно приветствие към актива на ДПС.

Пред Тюркян чешма първи положиха цвета посланикът на Турция Хасан Улусой и главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи.

От ДОСТ също почетоха паметта на жертвите в Могиляне и Момчилград, като от партията изпратиха прессъобщение, в което подчертават, че са дали "пример за деполитизиране на тези възпоменания".


Райчев: ДПС дължи много на Борисов и няма интерес от падането му от власт

ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя н...

"В словата си председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан заяви, че 17-месечната Тюркян и другите жертви на комунистическия режим са герои на цял един достоен народ и на българската демокрация. Нито една партия няма право политически егоистично да скверни святата памет на жертвите, като ги използва за партийни цели.

Г-н Местан подчерта, че оставаме в тежък дълг към героичния подвиг на жертвите и страданията на хилядите политзатворници, защото все още човешките права не са с европейски стандарти; все още като грозен остатък от Възродителния процес се налагат глоби заради майчиния език. Затова истинската отплата за загубения силом живот е каузата за официално, законово признаване на статут на малцинство на етнически различните български граждани", съобщиха от ДОСТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика