Каракачанов за националната сигурност: Трябват повече пари, ще говорим

3062
Каракачанов за националната сигурност: Трябват повече пари, ще говорим
Снимка: БГНЕС

Трябва да се увеличат парите за военните. Предвидено е през тази година да се увеличат бюджетите на Министерството на отбраната (МО) и МВР, но в МО на практика беше увеличен само порциона за храна. Въпрос на междуведомствени разговори е да се уточни необходимото увеличение – все пак разчети за бюджета за догодина тепърва ще се правят. Така накратко военният министър Красимир Каракачанов коментира вчерашния КСНС и темата „Национална сигурност”.

Каракачанов каза, че един войник в армията започва с 608 лева заплата плюс 120 лева порцион за храна. Според него това е твърде малко, но той не можа да даде статистика на средната заплата.

Служебният кабинет се сети да променя спешно закон заради натовските военни

Спешно обществено обсъждане на проект за изменение на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България...

Относно евентуалната задължителна казарма, Каракачанов посочи, че няма предвидено такова задължение в управленската програма. Той каза, че се предвижда военно обучение в училище и доброволна служба. Предвидено е в тези две насоки да се разработят конкретни планове от Министерството на отбраната, като например за обучението в училище ще се съсредоточава върху познанието относно оръжията и начините за оказване на първа помощ. Според министъра така някои деца и младежи могат да се запалят по военната професия. Сега има в IX и X клас по пет часа военно обучение в училище, но това не е достатъчно, смята Каракачанов.

Парите за сигурност трябва да се отделят навреме, а не когато се случват неприятните неща, подчерта министърът на отбраната пред Нова телевизия. Той изрази съжаление, че "който е в опозиция, винаги търси дивиденти", визирайки Корнелия Нинова. Каракачанов добави и, че например темата за образованието била застъпена в програмата с двойното увеличение на учителските заплати до края на 4-годишния мандат на това управление.

Според военния министър проектите за модернизация в армията трябва да вървят паралелно. Добре е военно-промишления ни комплекс да бъде ангажиран в модернизацията – например за БТР-и, като сухопътни войски трябва да изготвят проект за самата машина, смята Каракачанов. Необходими са 340 бронирани машини, добави той, като изрази съмнение, че в България може да се произведат такива. Министърът не даде и цена за един БТР.

Досега двата проекта за модернизация на армията, минали през парламента, са за общо 2,4 млрд. лева. Планът е да се плащат малки суми за по-дълго време.

Армията изнемогва - няма хора, няма и пари

Българската армия е в много трудно положение - липсват ѝ както хора, така и средства. Положението се изясни след няколко изяви на вицеп...

Нацисткият поздрав на Иво Антонов

Целта беше да се покажат „Обединени патриоти” като нацисти и зад атаката стои ДПС, проверил съм нещата. Така Каракачанов коментира темата с нацисткия поздрав от страна на директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов.

Оказа се, че Каракачанов тепърва ще говори с Антонов по темата и едва тогава ще решава за уволнение. Това ще стане след няколко дни, когато свършва отпуската на Антонов, който вече е изписан от болницата. Той подчерта, че Антонов е в МО от 18 години и не е кадър на "Обединени патриоти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика