Каролев със съмнения къде ще отидат парите от новия заем: Дали харчът "А" няма да влезе в джоба на другаря "Б"

2069
Каролев със съмнения къде ще отидат парите от новия заем: Дали харчът "А" няма да влезе в джоба на другаря "Б"
Снимка: БГНЕС

Съмнения за целите, с които правителството изтегли 5 милиарда нов външен дълг изрази в ефира на БНТ икономиста Владимир Каролев. За нелегитимна смята той една от посочените от финансовия министър причини за новия външен заем - "за финансиране на социалноикономически мерки на правителството". Според Каролев, тази причина може да стане легитимна, ако има ясно разписан анализ за ползите и разходите. Такова нещо в България няма да видим, а трябва да го има за всяка мярка за харчене на пари, подчерта той. "Тук обикновено това е един хвърчащ лист, който е копи - пейст от предишния хвърчащ лист", посочи Каролев.

Ако някой иска да види какво пише за заема, има проспект - публичния инструмент и там може да прочете и ще прочете тези основания на правителството, което е достатъчно за инвеститор, който ще връща парите след 10 или след 30 години, отбеляза икономистът. Обаче, продължи той - за мен и всички нас тук, трябва да е ясно и е наистина важно дали харчът "А" е добре направен и дали няма да отидат 50% от харча "А" в джоба на другаря "Б".

С другите две, посочени от министъра цели за харченето на заема Каролев изрази съгласие - за рефинансиране на външен дълг, който тази година трябва правителството да плати и за увеличение на фискалния резерв. Тези две причини Каролев смята за "много легитимни".

Според него фактът, че не сме излизали 5 години на международните финансови пазари е допринесъл за добрия резултат от пласирането на облигациите.

Кирил Ананиев: За първи път България излиза на пазара с 30-годишни книжа

Вчера реализирахме на международните капиталови пазари първата ни външна емисия дълг от 2016 година насам. Това стана в рамките на одоб...

Какво ще се случи догодина никой не знае и човек трябва да е внимателен за личния бюджет, а държавата също и да не прави разходи, които не са належащи, категоричен е Каролев. Според него няма пари за социални мерки, защото всичко става на калпак. "Тезата, че всички пенсионери са бедни не е вярна", убеден е Каролев. Той посочи пример с пенсионер с малка пенсия, но разполагащ с недвижими имоти и изрази недоумение: "Кога най-после ще се въведе, както по света, подоходен критерий, който включва всички доходи". Въпросният пенсионер има две коли и ако на него не се дадат 50 лева, на друг може да се дадат 100 лева", посочи Каролев. "И кога ще се намали ранното пенсиониране и в полиция, и в други професии", възрази на управляващите още той.

"Борисов няколко пъти каза, че няма да се правят реформи, че хората не искат реформи...", посочи още икономистът с недоумение.

Всичките реформи спряха, в момента, в който подписахме че влизаме в ЕС, отбеляза той и заключи: "Без сериозни реформи, с COVID и без, пак ще имаме проблеми".

Ананиев е бюджетар, очаквам да направи по-консервативен бюджет, но дали ще му позволят е друга тема, коментира още Каролев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика