Катарзисът на Реформаторите: От "искаме Патриотите", до "тези ли са ни партньори"

971
Катарзисът на Реформаторите: От "искаме Патриотите", до "тези ли са ни партньори"
Снимка: БГНЕС

От първоначалното желание на Реформаторския блок за съвместно управление с Патриотичния фронт след изборите през в 2014 г. до настоящите противоречия с Патриотите и техния съпредседател Валери Симеонов мина само година и половина.

Не може да се отрече, че в тази игра основна роля изигра и премиерът Бойко Борисов, който се превърна в пазител на така важната стабилност на коалицията, както стана ясно при приемането на меко казано спорните текстове в Изборния кодекс. Политическото дуо на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и ВМРО се оказа сериозен играч във вътрешната и външната политика на страната.

При съставянето на правителството и управляващото мнозинство в Народното събрание след парламентарните избори в края на октомври 2014 г. Борисов се опита да елиминира Патриотичния фронт (ПФ) от бъдещата коалиция. В опит да разубеди Реформаторския блок, които най-много настояваха за включването на Патриотите в мнозинството, лидерът на ГЕРБ доведе в парламента дори председателя на Европейската народна партия Джозеф Дол. Той категорично отхвърли възможността партньорите му от ГЕРБ да управляват с ПФ, като ги обяви за популисти.

Тогава Реформаторите гледаха на Патриотите като на политическата сила, която ще възстановява баланса в мнозинството, след като Борисов включи в него и формацията на бившия президент Георги Първанов - АБВ. 

След сформирането на коалицията се стигна дори и до съвместно явяване на местните избори във Варна. "Само силно мнозинство от Реформатори и Патриоти в Общинския съвет (ОбС) във Варна може да разгони търгашите в него", каза тогава съпредседателят на Блока Радан Кънев

Реформаторите разделени и за Закона за МВР

Реформаторският блок за пореден път не може да излезе с единна позиция по важен за страната въпрос. Този път "ябълката на раздора" за р...

След приемането на измененията в Изборния кодекс обаче играта се промени. Реформаторският блок сякаш изведнъж разбра какви интереси защитават Патриотите и се опита да се спаси от вълната от недоволство, която последва след скандалните промени. 

Лидерите на партиите в Блока обвиниха Борисов, че се е поддал на националистите, като партията му е подкрепила наложените ограничения за вота на българите извън ЕС. Стигна се дори до въпроси "това ли са партньорите, с които трябва да стабилизираме страната".

Премиерът от своя страна също изригна, като запита защо всичко лошо се приписва на ГЕРБ. Той дори обяви, че бил против задължителното гласуване и ограниченията за гласуване, но за да запази коалицията неговата партия е подкрепила идеите на ПФ.

Сега може би е времето, в което Реформаторите трябва да си спомнят кой точно поиска Патриотите да са в управлението, като изключи кабинет на малцинството и заедно с това да си понесат последствията. Патриотите ще продължават да отстояват програмата си, в която има, меко казано, неприемливи неща. А и за да запазят електората си, ще трябва периодично да поставят на дневен ред исканията си. А пък РБ ще трябва да отговаря на въпроса това ли са партньорите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика