Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казусът с Младежкия театър: Министър Атанасов бил изненадан, опозицията твърди друго

27 май 2022, 14:54 часа • 4037 прочитания

Министерство на културата безапелационно застава зад Младежкия театър в това да запази сградата си. Това обяви в парламента културният министър Атанас Атанасов. Поводът за това е информацията, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска част от сградата. Припомняме, че вчера директорът публикува във фейсбук страницата на театъра сигнал, че КЕВР е входирала преписка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в която заявява желанието си да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата на Младежки театър, твърдейки, че имотът е с "отпаднала необходимост".

"Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив", заяви Михаил Байков и уточни, че на мястото на съответните помещения ще се изгражда нова сцена.

"Благодаря ви за този въпрос, той в момента е най-наболял. Аз бях лично много изненадан да го науча от социалните медии, защото никога не е имало съмнение, че Министерство на културата застава твърдо зад своите театри, включително зад Младежкия театър. Аз лично проведох два часа разговор с директора на този театър. Аз лично се изненадах, че такава беше реакцията", заяви още министърът на културата. На въпрос дали тази сграда е с отпаднала необходимост, министърът заяви, че в министерството има становище, че необходимостта не е отпаднала.

"Единствената отпаднала необходимост, която аз виждам, е от такова екстремно водене на диалог по социалните мрежи, вместо да се разберем, както се опитахме да направим в личен разговор", заяви той.

В писмото си от Младежкия театър обявяват готовност за протести. Те призовават обществеността да се събере на 30 май (понеделник) от 10.30 ч. пред Централния вход на Младежкия театър и да изрази своето недоволство.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Тома Биков написа, че Преди две седмици, на заседанието на Комисията по културата и медиите в парламента, призовал министъра на културата Атанас Атанасов да не изоставя Младежкия театър в борбата му да запази собствеността си от набезите на Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите му - получил "уклончив отговор, внушаващ, че директорът на театъра сам трябва да води битката с КЕВР. "Днес актьорите от театъра вече са обявили, че ще излязат на протест, за да защитят помещението, което вместо сцена за детски представления ще бъде превърнато в офис на КЕВР. Редно е, най-после, министърът да вземе публично отношение по този въпрос и да защити театъра и поверената му култура", написа още Биков.

Бившият шеф на НДК и настоящ зам.-кмет по културата на София също написа отворено писмо в защита на театъра.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес