Кирил Петков обясни как ще прави правителство, закани се на Гешев и Цацаров

11650
Кирил Петков обясни как ще прави правителство, закани се на Гешев и Цацаров
Снимка: БГНЕС

Смятаме още днес (16 ноември) да влезем в разговор с другите политически лидери. Вярвам, че има доста неща, които ни обединяват – включително с ИТН за правото и ролята на главния прокурор, и двете партии искаме да изчезне поста на главния прокурор в този му вид. Дебат на практика нямаше и между Асен Василев и Любомир Каримански – по финансовите теми. Искаме да направим работни групи – всички партии, с които вярваме, че ще направим коалиция и да почнем да говорим с експертите на всички партии. Това обясни Кирил Петков.

Що се отнася до главния прокурор, Петков се насочи към КПКОНПИ и да заработи като силна комисия – защото няма да има конституционно мнозинство за махане на поста главен прокурор и трябва първо да има други стъпки. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява, това е ясно за нас, заяви той. Разследващото звено е много лимитирано – КПКОНПИ е с огромни правомощия, но не и с разследващо звено, излезе от думите му. Той уточни, че трябва да има промени в Закона за КПКОНПИ - за да има работещ орган, а не изпълнителната власт през медиите да говори, защото няма какво институционално да се направи.

Преговорите започнаха: Кирил Петков вече обсъжда бъдещ кабинет с БСП, ДБ и ИТН

Аз съм голям дарител в България. В тази кампания дарих над 300 000 лв. Лорер ми се обади, че има много фалшиви новини и трябват средств...

"Вярвам, че не те трябва да има крадец в България, който да се чувства безнаказан. Всеки, който е използвал обществени средства за лични цели, трябва да понесе своята отговорност", заяви Петков, посочвайки с тези думи червена линия. Друга червена линия е да се смени главният прокурор (Иван Гешев).

За всички други теми сме готови да бъдем много диалогични, но за работеща прокуратура - не. Има някои базови неща, теми, без които не може. Трябва да има силен антикорупционен орган и прокуратура, която работи независимо - това са абсолютно задължителните неща, по думите на Петков.

Процесът на формиране на управление

Ще има и лидерска среща, но на база да се организира процес за сплотяване и преговори за политики и ясното им изпълнение, уточни Петков. Няма да е договаряне, а дали имаме консенсус по дадена тема и какъв е той, каза той пред Нова телевизия.

Поздравихме се и с Корнелия Нинова, и с Христо Иванов, и със Слави Трифонов. Аз му се обадих, заяви Петков. Няма нищо лично, имаше по един къс конструктивен разговор с всеки, добави той. Не сме преговаряли още, каза обаче Петков.

Асен Василев потвърди, че няма да говорят с ГЕРБ и ДПС

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ съпре...

Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство, което иска промяна, подчерта Петков. "Ако махнем личното егото и кажем, че този път България има нужда от коалиция, темите са толкова важни, че не можем да си позволим пак да ходим на изборите, би трябвало да кажем, че няма значение кой от коя партия е, а как да решим проблемите", обобщи едно от лицата на "Продължаваме промяната".

"Най-важното е да не влизаме в лидерски дискусии – трябва да направим А отбора на България", добави Петков, с уточнение, че не бива да има налагане на имена на всяка цена само заради лидерски амбиции. "Няма да влезем с нито една червена линия на база хора", заяви бившият служебен икономически министър. По думите му, предложенията за премиер и финансов министър на "Продължаваме промяната" са той и Асен Василев, но ако другите потенциални партньори ги убедят, че има по-добри хора и по-добър начин за управление, ще се вслушат. "Не влизаме с идеята за кариерно развитие на никой", подчерта Петков и не пожела да се ангажира с имена пред медиите при пример с Бойко Рашков – дали той щял да бъде налаган за вътрешен министър. Аз го харесвам, заяви Петков, но поиска първо потенциалните коалиционни партньори да кажат тяхното мнение.

"Няма човек на тази планета, който да вдигне телефона и да ни каже: "Направете това и това", без да ни убеди защо", увери Петков.

Ще искаме възможно най-много детайли в коалиционно споразумение, включително като срокове, каза Петков.

На въпрос готови ли са "Продължаваме промяната" на правителство на малцинството, бившият министър на икономиката не отговори директно, а каза, че "нямаме лукса да се правим на интересни". "Сигурен съм в успеха на преговорите (за коалиционно мнозинство)", заяви Петков. "Вярвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение, с национални цели, които са надпартийни и вярвам, че има партийни лидери, които са готови да постигнат това", подчерта той.

"Кирил Петков и Асен Василев може и да разочароват обнадеждените": коментари в чуждите медии

Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите в България под заглавието „Защо в Югоизточна ...

Специално за Северна Македония Петков смята, че следва да има друг състав на работните групи в разговорите със Скопие. Според него, досега съставът не бил правилен. Трябвало и от двете страни да има хора, които осъзнават плюсовете и минусите. "Времето е колко работа се свършва", каза Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика