Кирил Петков: Видяхме коалиция за фалшификация на вота (ВИДЕО)

3425
Кирил Петков: Видяхме коалиция за фалшификация на вота (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Това е коалиция за фалшификация на вота", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на брифинг в Народното събрание след като депутатите приеха на първо четене промените Изборния кодекс, с който се върна възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Той подчерта, че "Продължаваме промяната" ще се борят между първо и второ четене срещу хартиената бюлетина. 

ОЩЕ: На първо четене: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиените бюлетини

"Току-що българският парламент с активното участие на ГЕРБ, ДПС и БСП, гласуваха да се върне хартиената бюлетина. Нека да кажем ясно това не е коалиция на хартиената бюлетина. Това е коалиция за фалшификация на вота за българските граждани. От всички проблеми на българските граждани с доходите, горивата и инфлацията, те решиха, че най-важното днес решение, което трябва да се вземе, е за връщането назад към годините на Прехода", каза Кирил Петков. 

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков каза машинното гласуване е било въведено срещу опитите да се манипулира вотът на гражданите.

"Как се дават указания от политически лидери да се създават в изборната вечер недействителни бюлетини така, че това да се отразява в полза на определена партия. Връщането на хартиената бюлетина означава връщане към едно минало в допотопното гласуване на хартия. Не се обсъжда как да се усъвършенства гласуването с машини, как да се въведат и други съвременни модерни методи  и механизми за гласуване, а се обсъжда въвеждането на остарели методи под предлог, че така се осигурявали по-широки възможности на българските граждани да дадат своя глас в изборния ден", каза още Рашков. 

По думите му сме свидетели на съдебна практика на купуване и продаване на гласове. "Тази практика беше разпространена именно когато в нашата страна се гласуваше само с бюлетина. Майстори се очертаха ГЕРБ и ДПС. С въвеждането на машинното гласуване в известна степен се тушира възможността да се променя вотът на гражданите, но не спря криминалният вот", каза още Рашков. 

Според него днес председателят на ДПС се е разгорещил, но по думите му той е избран с 42 подвижни секции в Кърджали. "Има досъдебни производства и се води разследване, защото една голяма част от тези граждани не знаят, че са били болни. Така се избира този лидер. Очевидно това не е истински политически лидер по една много важна причина. Ако действително МВР беше милиция, той нямаше да бъде в парламентарната зала", каза Рашков. 

Депутатът от "Продължаваме промяната" Михал Камбарев демонстрира как се прави недействителна бюлетина, като надраска пръста си с мастило, а след това остави диря на бюлетината. Камбарев напомни едно видео, което се казва: "Как Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори". "Всеки може да види това видео. Там може да види как на заседание на пловдивската структура на ГЕРБ г-н Тотев казва следното: броят, който имаме на невалидни бюлетини, не е този, който искаме да имаме", обърна внимание на Камбарев. 

От своя страна Милен Матеев от "Продължаваме промяната" обърна внимание, че тази вечер е тъжна за представителната демокрация в България.

"Връщаме се във времената, когато статуквото печелеше служебни победи на изборите в тази страна. Това е само първата крачка", каза още Матеев. Той изтъкна, че срокът за приемане на законопроект е 44 дни. "В момента хартиената коалиция е на път да постави парламентарен рекорд. Опитват се за близо 14 дена да прокарат законопроекти", добави депутатът. 

От "Продължаваме промяната" коментираха и гласуването на БСП, които до скоро им бяха коалиционни партньори. Според тях днешното тяхно гласуване на социалистите е огромно разочарование и стъпка назад за партията им. 

Стана ясно, че за закупуването на нови 8 американски изтребителя, няколко депутати от "Продължаваме промяната" са гласували с "въздържал се" и "против", като аргументът на партията беше, че всички имат право да гласуват по съвест. 

ОЩЕ: Парламентът одобри покупката на още 8 американски изтребителя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика