Коалицията сменя КЗК, мандатът на членовете й става 5 години

7352
Коалицията сменя КЗК, мандатът на членовете й става 5 години
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Управляващото мнозинство внесе на 14 април т.г. в деловодството на парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Вносители са депутати от всички партии в коалицията. Това дава основание да се направи изводът, че парламентът върви към пълна подмяна на спорната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

С промените мандатът на членовете на комисията се намалява от 7 на 5 години, както беше преди ГЕРБ да направят нарочна поправка за неговото удължаване. Сегашният състав на комисията трябваше да работи до 2021 година, само че с промените на ГЕРБ и  патриотите бе продължен до 2023 година.

Освен това за членовете на комисията се въвеждат редица нови изисканвания, най-малкото от които е образователната им степен да бъде задължително "магистър", а не само "бакалавър", както е в момента. 

Вносителите предлагат още 7-членният състав на КЗК, който към този момент се състои от ръководител, един заместник и петима членове, да има председател, двама заместници и четирима редови членове. 

Друга част от новите условия са: членовете да не са оповестени в неплатежоспособност като търговци и не са в такова производство; да не са били членове на управителни и контролни органи на сдружения, оповестени в неплатежоспособност през последните две години, предхождащи датата за решението за оповестяване, в случай че има неудовлетворени кредитори; да не са шефове, изпълнителни шефове, членове на директорски или надзорен орган или безкрайно виновен съдружник; да не са в роднинска връзка (или съжителство) с различен член на комисията и други

В проекта се предвижда още в едномесечен период от приемането на изменението в закона, да започне процедура по замяна на настоящия състав на КЗК.

Припомняме, че в края на 2020 година КЗК сама предложи на ГЕРБ за изменение и допълнение на закона, уреждащ работата й. Мотивът бе хармонизиране на законодателството с съответна европейска инструкция. Текстовете в началото се появиха на уеб страницата на самата Комисия за защита на конкуренцията, а малко по-късно бяха качени и на държавния портал за публични разисквания. 

Под предлог за гарантиране на по-висока самостоятелност на регулатора от политически капризи, попречване на спор на ползи, финансова и кадрова обезпеченост, членовете на КЗК прокараха и много изненадващата корекция - удължаването на личния си мандат от 5 години до 7 години. И друго - да се отстрани правилото за невъзможност за преизбиране на поста за още един мандат, незабавно след края на предходния. Тоест от КЗК прокараха в парламента опция да ръководят регулатора до 2030 година.

"Червен картон" за КЗК в икономическата комисия

Парламентарната икономическа комисия не прие отчета на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за 2020 година. При гласуването годиш...

През февруари 2021 година управляващите тогава ГЕРБ и " Обединени патриоти " приеха предложенията на регулатора и законът беше променен. 

Да припомним и настоящия състав на КЗК: В момента ръководител на комисията е Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Заместник е Димитър Кюмюрджиев, който беше и началник на кабинета на първия външен министър на Борисов Румяна Желева. Членове са Анна Янева, Георгица Стоянова, Красимир Витанов, Красимир Зафиров и конституционалистът проф. Пламен Киров.

Вносителите на промените твърдят, че няма причина да има 7-годишен, а не 5-годишен мандат и предлагат намаляването му. Отбелязват  също, че няма различен сходен орган в България със 7-годишен мандат и изброяват: КЕВР, Комисията за отбрана на персоналните данни, Комисията за регулиранне на известията, Комисията за отбрана от дискриминация и други, където груповите органи се назначават за период от 5 години.

Законопроектът е разпределен в Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации.

Още: Управляващите сменят цялата КЗК, намаляват и мандата й

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика