Кога ще бъде обявен новият политически проект на Кирил Петков?

15163
Кога ще бъде обявен новият политически проект на Кирил Петков?
Снимка: БГНЕС

Кога ще бъде обявен и в какъв формат ще участва на избори? Това са ключовите въпроси за евентуалния политически проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков, за какъвто всички говорят през последните дни вече публично. От отговорите им зависят и възможностите за негово представяне на избори, бъдещия му потенциал и как ще повлияе на останалите политически играчи.

Кога

Според неофициални информации Петков ще представи политическите си стъпки в следващите седмици, като периодът ще зависи и от края на работата на това Народно събрание и насрочването на предсрочните парламентарни избори (третият мандат ще бъде върнат на БСП на 7 септември, но повечето партии очакват президентът да даде още около две седмици време за работа в опит да приемат някои законопроекти освен бюджета, макар консенсус между тях да изглежда все по-невъзможен).

В какъв формат

Очакванията са, че Петков ще представи самостоятелен проект, а дали ще се яви на избори така или в някаква форма на коалиция все още няма яснота. Досега той е потвърдил в коментари само, че ще продължи да "бъде част от промяната" и няма да каже подробности, докато е служебен министър.

Новият политически отбор би включвал служебния финансов министър Асен Василев (двамата нееднократно са заявявали, че работят като екип и дори това е сред условията им при приемане на постове във властта), вероятно и министъра на образованието Николай Денков. Служебният премиер Стефан Янев по-рано през седмицата коментира, че би подкрепил проект на Петков, дори и с евентуално участие в него (така се разбра от думите му), а това беше "разчетено" и като президентска подкрепа. Самият Янев също има висок рейтинг в социологическите проучвания и одобрение за министър-председател. Той каза, че би приел да остане на поста и във второ служебно правителство, каквото Радев предстои да назначи и неговият пост се смята за сигурен и в него.

Юлия Ал-Хаким: Няма нищо лошо в нов политически проект с Кирил Петков и Асен Василев

"Няма нищо лошо в нов политически проект с Кирил Петков и Асен Василев, даже се надявам да бъде ускорен и партията да влезе още на пред...

Президентът отказа да коментира дали и какви смени ще прави в състава на втория кабинет, който ще бъде назначен в следващите седмици. Те едва ли ще са големи, защото правителството се ползва с одобрение, а Радев има нужда и от втори силен екип, защото влиза в официална кампания след месец. Но ако Петков излезе на политическия терен с проект е малко вероятно да остане на постта си, защото за да води кампания, би трябвало да излезе в отпуск. Ролята на Румен Радев за новия политически проект е част от отговора на втория въпрос и е свързана и с неговата предизборна кампания и бъдещи цели. По неофициална информация президентът е добре запознат с плановете на Петков, но в петък (3 септември) също отказа да коментира докато тази толкова обсъждана хипотеза не стане факт.

От една страна е логично да бъде заявена подкрепа от проекта на Кирил Петков за кандидатурата на Румен Радев за втори мандат (вече има заявена такава от БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Ние идваме"), от друга - по-логично изглежда коалиране с т.нар. партии на протеста, а най-обсъждано е може ли да има колаборация между Петков и "Демократична България". Лидерът й Христо Иванов посочи Петков и Василев като "наши съмишленици" и коментира "естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламентът, тогава ще анонсират своите решения".

Проектът около служебния икономически министър се обсъжда сред депутати и анализатори и като развитие на про-президентска партия. Официална подкрепа от Радев към проекта на Петков е трудно да бъде дадена, защото това ще го постави в особена ситуация спрямо другите, които го подкрепят и също е въпрос на преценка кое как ще повлияе на електоралните нагласи и емоции. В кампанията си той би приемал подкрепа, но едва ли би демонстрирал такава.

Самостоятелно явяване на избори след два месеца изглежда почти технологично невъзможно за все още необявен проект, заради изискванията и сроковете за регистриране на партия. Затова се засилиха слухове и за малка партия - мандатоносител, каквито са използвани досега в такива ситуации. По-голяма е въпросителната има ли и на какви структури в страната може да разчита толкова млад проект, как ще събере кандидати за депутатски листи и други организационни въпроси, за които полотическата логика и законовите изисквания показват, че е необходимо време. От някои действия на Петков досега се разбра, че са били мислени и подготвяни от по-рано (и номинацията му за служебен министър, и промени за ББР) и че той често демонстрира бързи действия. Така че проектът е възможно да е мислен като възможен сценарий още преди влизането му в служебния кабинет.

Най-малко вероятно изглежда Петков, Василев и министри да влезнат просто като кандидат-депутати в листи на друга формация. Самостоятелно явяване под някаква форма сигурно би имало потенциал за влизане в следващия парламент (според коментари на анализатори), но едва ли с резултат, който да ги постави в позиция на решаващи за мандат (тоест една от първите три позиции). Очакванията за следващото Народно събрание са също то да бъде фрагментирано, тоест те биха били сред партиите в преговори за евентуална коалиция.

Дали коалиране на Петков с други формации преди изборите няма да донесе по-големи възможности за бъдещо управление на България е темата, по която ще се правят повече сметки, оценки и проучват нагласи и през следващите седмици. През тях ще отпадат и повечето въпросителни около проекта, като получат официални и по-ясни отговори, пише "Дневинк".

Кой наднича зад Кирил „Макрон“ Петков?

Коментарът е на журналиста Петър Волгин. Пубилкуваме го без редакторска намеса:  Съвсем скоро на нашата политическа сцена ще се п...

Междувременно извън анализите на политолози и социолози по темата, и фенове (така могат да бъдат определяни част от привържениците на Кирил Петков), и опоненти броят и коментират как се увеличават последователите в най-голямата фейсбук група в подкрепа на служебния икономически министър, които го искат за премиер (към 3 септември - 105 000 потребители). В нея като член влезе и самият Петков, който написа в обръщение към членовете й: "промяната е започнала и няма връщане назад!" и потвърди, че работят в отбор с Василев.

Какво мислят партиите в парламента

Политическите формации също се въздържат от официални и подробни коментари за поява на партия около Кирил Петков, особено докато няма повече яснота, но повечето твърдят, че от тях не би отнела гласове.

От БСП реагираха през седмицата, че искат да знаят отношението на президента към такъв проект. "Преди няколко дни президентът Радев каза, че е благодарен на социалистите, които са го подкрепяли през петгодишния му мандат и сега едно такова поведение от неговия премиер, не вярвам, че радва българските социалисти", коментира в тв интервю зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски. Изказването му дойде след заявката на Стефан Янев за подкрепа за проекта. В отговор на въпрос дали е заплашена БСП от нова партия Свиленски каза, че не знае "доколко това ще се отрази на резултата, но със сигурност оставя неприятно усещане".

От "Има такъв народ" официалните изказвания са, че е хубаво избирателите да имат по-голям избор. "Това е смисълът на демокрацията. Ако хората смятат, че има нужда от такъв един проект, те ще го подкрепят", казва Тошко Йорданов.

От "Демократична България" пред "Дневник" неофициално потвърждават, че обсъждат и водят разговори и биха се опитали да ги привлекат към техните редици. През седмицата лидерът Христо Иванов коментира възможностите за общи действия за изборите така: "Това са наши съмишленици, хора, които ние бихме подкрепили. За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано и в този смисъл ще направим всички разумни действия за това да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим."

Явор Дачков за Кирил Петков и Асен Василев: Очевидното им мошеничество дразни

Коментарът е на журналиста Явор Дачков във Фейсбук: От ден първи на служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков се държат като...

В "Изправи се, БГ! Ние идваме" отново личат разнопосочни мнения - Николай Хаджигенов заявява, че "чакат с нетърпение" появата на такъв проект, защото "в политиката ще влязат хора, ползващи главите си по предназначение". Мая Манолова отказа да коментира хипотези.

Тома Биков от ГЕРБ свърза появата на такъв проект с намеса на Румен Радев. "Ние нямаме никакви притеснения спрямо каквито и да е било нови политически проекти, но смятаме, че президентът трябва да бъде президент, а не партиен лидер. Ако иска да се занимава с партийно строителствто, просто да се откаже от кандидатурата си за президентските избори", заяви Биков пред "Дневник".

ДПС нямат официална позиция, но евентуална партия на Кирил Петков вече даде повод за "закачки" на депутати към опонентите. От трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев използва дебатите около актуализацията на бюджета, за да подхвърли репликата, че Асен Василев ще прави партия и затова Христо (Иванов) сигурно се притеснява. Подобен намек отправи и Филип Станев от "Има такъв народ", който сравни Кирил Петков с Джон Траволта и по аналогия на филма "Лице назаем", в който участва прочутият американски актьор, заяви: "Ако нов политически субект се появи, да не се окаже, че ще вземе едно лице назаем от г-н Христо Иванов, и може да се окаже, че политическият десен, интелектуален електорат на г-н Иванов рязко ще намалее".

От "Фейсбук" премиер към реален политически играч - какво казват социолозите

За политически проект, който подготвят Петков и Василев, се появиха неофициални твърдения още след оттеглянето на първия проектокабинет на "Има такъв народ" малко след средата на юли. В началото на август служебният икономически министър заяви в интервю за БНР, че ще остане в политическия живот на България и след служебното министерство. "Оттук нататък под една или друга форма ще следим нещата как се случват за разлика от преди, когато просто протестирахме. Събрахме знание и ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин. Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел - България има много по-голям потенциал".

След това по подобен начин той коментираше темата и в следващи медийни изяви. Официално по нея започна повече да се говори през последните две седмици, след като на базата на проучване на електоралните нагласи Добромир Живков от "Маркет линкс" обяви в тв интервю, че има потенциал за нов политически проект. В същото предаване (на 26 август) такива коментари направи и Андрей Райчев, който в характерния си стил обяви, че нова формация ще "изяде, и то много, от протестните партии". Той не коментира дали агенцията, с която е свързан - "Галъп интернешънъл", има проучване и какво показва то, но в следващи медийни изяви вече твърдеше, че проект около Петков и Василев "може да откъсне 300-400 хиляди гласа" (пред "Нова тв") и че от двамата зависи дали ще има "нова голяма партия или ново могъщо синьо" (ако се съюзят с "Демократична България").

Ако Кирил Петков и Асен Василев направят партия, да внимават с бързата слава

"Видно, Кирил Петков и Асен Василев ще правят партия - окрилени от бързо спечелената популярност. Самият аз често им отдавам дължимото ...

Проучването на "Маркет линкс" показваше разместване на сегашните парламентарни партии при следващи избори - ГЕРБ излиза на първа позиция сред заявилите, че ще гласуват, "Има такъв народ" слиза на трета, а втора позиция заема "Демократична България". От т.нар. протестни партии само тя отбелязва и ръст в електоралната подкрепа през последния месец (данните са за периода 13 - 22 август). От агенцията не представиха данни за оценка за проект на Петков и Василев, а само за тяхното одобрение - съответно 42% и 38%. Отчетоха обаче доверие от 54% към служебното правителство (повишение от 3 процентни пункта), както и ръст при президента, който достига 60%.

В общите коментари на социолози пред медии всички оценяват добър потенциал за този проект.

"Дневник" потърси коментара на управителите на "Алфа Рисърч" - Боряна Димитрова, "Маркет Линкс" - Добромир Живков, "Галъп интернешънъл" - Първан Симеонов, както и на социолога Алексей Пампоров от Института по философия и социология към БАН.

"След двукратния неуспех на партиите на протеста да съставят правителство, при катастрофически развиващите се отношения между тях и притесненията от евентуалното отражение на тази процеси върху президентската кампания, определено се катализират в някаква степен - още неясно в каква - поредните очаквания за по-нов политически проект, който да замести неуспелите нови от предишните избори", коментира Боряна Димитрова пред "Дневник". Тя отбеляза, че това е една от тъжните истини в българския политически живот - при всяко разместване де се търси решение в нов проект.

Добромир Живков от "Маркет Линкс" смята, че поведението на "Има такъв народ" е ускорило нуждата от нов лидерски проект. И той, както и Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл", оценява, че сега е моментът Кирил Петков и Асен Василев да представят политическите си намерения, тъй като биха могли да използват вълната не недоволство към сегашните политически играчи.

Боряна Димитрова смята, че потенциалът за разгръщане на този проект е, ако се позиционира като про-президентска партия, тъй като и двете страни - "проект" и "президент" - имат нужда един от друг и биха се подпомагали взаимно в предстоящата паралелна кампания за президентски и парламентарни избори.

Кирил Петков и Асен Василев правят партия? Да обобщим фактите

Ако искате да основете нова религия, оставете се да ви разпънат на кръст и на третия ден ще възкръснете, е казал знаменитият френски ди...

Според Първан Симеонов фигурата на Радев би увеличила най-много подкрепата за подобен проект, тъй като именно той олицетворява протестите от миналото лято.

"Все пак, не бива да изключваме и варианта, при който двамата министри се явяват заедно с "Демократична България". Христо Иванов ги нарича "наши съмишленици", Петков е един от създателите на "Да, България", отбелязва Боряна Димитрова. Според нея обаче два конкуриращи се политически проекта със сигурност биха създали напрежение между избирателите на тази формация, независимо дали сега, или на бъдещи избори.

Социолозите не са единодушни кои формации биха били най-засегнати.

Според Добромир Живков такъв проект би имал широка електорална подкрепа както от десни избиратели, така и от център-ляво. "Предполагам, че всички парламентарно представени сили ще претърпят известни загуби при такъв сценарий. Не ми се струва, че "Демократична България" би загубила от ядрото си, но не е изключено част от нейната периферия, която понастоящем е в процес на разширяване, да предпочете да подкрепи нов проект на Кирил Петков", смята Живков.

Алексей Пампоров е на мнение, че подобен проект би взел значително от всички парламентарни партии, без ГЕРБ. "Най-сериозно вероятно ще пострада "Има такъв народ", защото имаше очакване, че именно те ще го задържат, за да "изчегърта" и "изрие". А те открито се противопоставиха. "Има такъв народ" може да загуби половината или дори повече от гласовете си. "Демократична България" ще се свие до 100-150 хил. гласа, колкото е твърдият електорат на ДСБ. "Изправи се, БГ!" може съвсем да изчезне, защото те предлагат именно онова, което той прави, т.е. те са в една и съща ниша", твърди Пампоров.

Според Боряна Димитрова несъмнено проектът би привлякъл избиратели от широк политически спектър, включително и от БСП. "За мен големият въпрос, на който ще търсим отговор и в проучванията (ако този проект бъде създаден), е, дали той ще разшири сегашният потенциал на протестните партии, създавайки едно президентско мнозинство, или ще откъсва избиратели от тях, създавайки още по-голяма фрагментираност", коментира тя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика