Кога ще са парламентарните избори и кой печели - от коронавируса и датата?

4757
Кога ще са парламентарните избори и кой печели - от коронавируса и датата?
Снимка: БГНЕС

Кой печели от датата на парламентарните избори? Този въпрос се превърна във водещ в политическия ни живот през изминалата седмица.

ГЕРБ искат първата възможна дата, за да не се създава усещане, че искат да протакат и да продължат да управляват, коментира Евелина Славкова от социологическата агенция "Тренд". Нейната позиция е, че по-интересно дори от това колко партии влизат в новия парламент е какви коалиции ще се образуват. Славкова счита, че няма да има голямо обединение срещу ГЕРБ – но е въпрос и какви условия ще поставят коалиционните партньори на ГЕРБ, ако Борисов пак спечели парламентарните избори.

И след консултациите при Радев не стана ясно как ще гласуват карантинираните (ВИДЕО)

Държавният глава Румен Радев отрече да е предлагал провеждането на избори в два дни. Това каза самият той по време на среща с членовете...

Ще спечели всеки, който даде ясен хоризонт, който каже нещо твърдо. Който успее да даде някаква, макар и минимална определеност, печели, убеден е Първан Симеонов от "Галъп". Според него, това се е случвало и в миналото – например, когато Иван Гешев казал, че няма да даде оставка като главен прокурор и протестите вече почнали да не се фокусират върху него. Каквото и да става, опозицията ще обяви изборите за нечестни, ако управляващите спечелят, убеден е Симеонов. По думите му, няма никакво значение кога ще е датата.

"Хората разпознават лицемерието, политиканстването – колкото повече играеш, толкова повече потъваш в пясъка", предупреди Симеонов. Според него, ще е голям майтап ако всички искани промени за изборния процес от опозицията – гласуване по пощата, видеонаблюдение на броенето на бюлетини, минат и ГЕРБ пак спечели, това ще е голям тласък за Бойко Борисов.

Симеонов си пожела да не минават мисли през главите на управляващите да се ограничи кампанията за изборите заради коронавируса. "Дано на някой не му се услади тази ситуация, така чувам", каза той.

"Най-вероятно ще гледаме някакви неща, които няма да се харесат много на народа", завърши Симеонов във връзка с въпроса как ще изглежда следващото Народно събрание.

АБВ поиска от Румен Радев избори през май (ВИДЕО)

АБВ посъветваха президента Румен Радев да насрочи парламентарните избори след 18 април. Според партията най-приемливата дата е около 15...

Парламентът работи и през февруари – какво значи това за датата на изборите?

В началото на миналата седмица се появи информация, че заради поправките в Кодекса за социално осигуряване (КСО), касаещи изплащането на вторите пенсии, парламентът ще работи и през февруари и няма да излезе във ваканция още в края на януари. Actualno.com попита депутата от 43-тото Народно събрание Петър Славов какво значи това и дали не е опит да се удължи живота на парламента. Славов отговори, че няма проблем изборите да са на 28 март, ако парламентът работи и февруари. Вече ако работи и през март, може да се говори за проблем и то основно да се ползва парламентарната трибуна за агитация т.е. неравностойно положение с извънпарламентарните сили.

"Конституцията е ясна - удължаване на мандата се допуска само в случаите на война, военно или друго извънредно положение", припомни Славов и уточни, че ако бъде прието ново извънредно положение, ще е скандално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика