Комисията за изменение на Конституцията ще има собствен сайт

5810
Комисията за изменение на Конституцията ще има собствен сайт
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията проведе първото си редовно заседание, предаде БГНЕС.

Комисията прие процедурните правила единодушно с 12 гласа. Беше решено още комисията да има сайт, на който да се публикуват решенията и дебатите от заседанията й. Представителите на всяка парламентарна група ще могат да канят по един експертен сътрудник. Депутатът от БСП Мая Манолова направи предложение да се изготвя допълнителна експертиза от видни конституционалисти.

"Нека дадем възможност всяка от групите да покани някой от утвърдените конституционалисти-преподаватели, бивши конституционни съдии", каза Манолова. Членовете на комисията решиха да се събират всеки вторник от 15.00 часа. "Атака" не се появи на първото заседание, след като Волен Сидеров изрично обяви, че не стои зад промените в Конституцията, които се правели с лобистка цел.

Проектът за промяна в Конституцията предвижда възможност главният прокурор да представя доклади за прилагането на закона, за осъществяването на наказателната политика и резултатите от противодействието на престъпността, които парламентът да изслушва и приема. Висшият съдебен съвет (ВСС), чийто мандат ще бъде намален от пет на четири години, ще бъде разделен на две колегии - съдебна и прокурорско-следователска.

В съдийската колегия ще има 13 членове и в нея ще влизат председателите на двете върховни съдилища, шестима членове, които се избират от общото събрание на съдиите, а петима - от парламента. Прокурорската колегия ще има 12 членове, като сред тях ще бъдат главният прокурор, четирима ще бъдат избирани от общото събрание на прокурорите, а един - от това на следователите. Шестима ще бъдат избирани от парламента. Предвижда се съветът да взима решенията си с явно гласуване.

Министърът на правосъдието председателства пленума на ВСС и ще може да участва на заседанията на двете колегии, където ще има право да се изказва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика