Корнелия Нинова подаде оставка

22266
Корнелия Нинова подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е подала оставка. Това съобщиха източници на партията пред Actualno.com, като информацията беше веднага потвърдена от Нинова на брифинг в централата на партията.

Причината - слабия резултат на левицата на предсрочните парламентарни избори. Самата Нинова го определи като "катастрофален" и обяви, че поема цялата отговорност. Припомняме, че на последните избори партията получи около 267 хиляди гласа, което е с почти 100 хил. гласа по-слаб резултат от вота през юли.

Припомняме, че през 2019 г. Нинова заяви, че подава оставка пред Националния съвет на БСП, обаче с уточнение, че тя трябва да бъде приета не просто от съвета, ами от конгреса на партията. На свикания конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер обаче, тя оттегли оставката си и беше преизбрана.

По думите ѝ днес машинният вот категорично е затруднил избиратели на столетницата, особено възрастните хора. "Разбира се и кризата с коронавируса се отрази и много хора се уплашиха и не отидоха да гласуват. Но тези причини са извън нас", коментира Нинова.

"Има и субективни причини и те са много. Въпрос на дълъг разговор са вътре в партията, но отговорността я поемам изцяло аз. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които пет години го правят – така наречената вътрешна опозиция. Абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев", заяви Корнелия Нинова.

Тя добави, че е изненадана, че инициативният комитет на президента Румен Радев е поискал оставката ѝ.

"Опозицията в БСП в тези години се отглеждаше от Борисов, с дупки във Варна, с обществени поръчки и работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре. Не прехвърлям вина върху никого. Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Опозицията в БСП работи за партия Продължаваме промяната. Това е факт. Новата президентска партия Продължаваме промяната отне по изчисления на ЦИК и социолози между 10 и 15% от БСП", подчерта Нинова.

И част от ИБ на БСП ще поиска оставката на Корнелия Нинова

На заседанието на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП на 16 ноември част от бюрото ще поиска оставката на председателката на партията Корне...

Какво следва?

"Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме Конгрес в началото на януари вероятно, който да констатира моята оставка, за да няма объркване, интерпретации", каза Нинова.

"БСП е партия на ред и правила. След констатирането на Конгреса на оставката ми се избира един от сегашните ми заместници, който да организира пряк избор за следващ председател на БСП. Дотогава провеждаме сериозни задълбочени разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане от кризите на България и помощ на народа", добави соцлидерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика