Костов предлага Светослав Гаврийски или Калин Христов за служебен премиер

41682
Костов предлага Светослав Гаврийски или Калин Христов за служебен премиер
Снимка: БГНЕС

България е в обща криза и тя се разпространи в ключови сектори. Това заяви бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов.

От края на миналата година неговата „Лаборатория Управление на рискове” за изследвания е изобретила механизъм, с който да се „измерва” състоянието на различни сектори в България.

Реформаторите искат 28 септември за избори, предупреждават за нов трик по "Южен поток"

Реформаторският блок официално поиска промяна на датата за провеждане на предсрочни парламентарни избори - вместо на 5 октомври, десн...

Секторите са енергетика, социална мрежа и публични услуги (здравеопазване и образование), икономика и финанси, политика и националната сигурност. Когато в повече от три от тези сектори има „червена светлина”, считаме, че сме в обща криза, добави Костов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според бившия политик двама души са хората, които могат да станат служебен кабинет - Светослав Гаврийски, човекът, който създаде Валутния борд и Калин Христов - служебният финансов министър в правителството на Марин Райков. По никакъв начин не трябва да се покриват от държавния бюджет спрените европейски фондове, подчерта Костов. Три са мандатите, които трябва да получи служебото правителство според бившия премиер:

1. Първо - мандатност на бюджета.

2. Второ – да може да актуализира средносрочната икономическа прогноза и да изготви проект за държавен бюджет за 2015 година.

3. Трето - да може служебното правителство да приключи споразумението за европейските програми в периода 2014-2020 година.

Борисов спуснал заповед команда – никой от ГЕРБ в служебния кабинет

Хора, които имат каквато и да било връзка с ГЕРБ, да не се спрягат за никакви постове в служебното правителство. Такава команда е спус...

Какво е положението?

Държавата не е пред фалит – в никакъв случай не може това да се говори, подчерта бившият премиер. Трябва обаче да има актуализация на бюджета, сигурен е той. Според бюджетната прогноза консолидираният бюджет трябваше да е с над 800 млн. лева повече от май миналата година. А той е по-малко, каза Костов. Това стана, защото макроикономическите показатели са прогнозирани твърде оптимистично, сигурен е бившият премиер и бивш финансов министър.

Ако продължаваме с този дух, в края на годината ще сме с голям дефицит и може да влезем в процедура на свръхдефицит според правилата на ЕС, което ще ни донесе санкции. Рискът и според Брюксел за банките не е системен – това предполага външна атака, а къде е държавата, къде са службите за сигурност? Според закона ДАНС трябва да защитава икономическата и финансовата сигурност на страната, посочи Костов.

Неграмотност е да се говори за МВФ. Кой помогна във време на криза на банките – Европейският съюз веднага ни подкрепи и ни разреши държавна помощ от над 3 млрд. лева, припомни Костов. Ако дойде МВФ, той ще наложи собствени правила и то различни от тези на ЕС, подчерта бившият премиер.

Иван Костов даде пример за проблемите в банковата криза с демографската криза. Причината да не се знае какво е положението по отношение на демографската криза е, че НСИ не използва точни параметри за измерване на това що е то „население”. Не е ясно какви са миграционните процеси там и това води до представяне на грешна картина, заяви Костов. Тъмносиният политик не пожела да коментира и отрече да е действал с Цветан Василев за изграждане на „нова десница”. Това са истерии, много години съм бил изкупителна жертва, каза Костов, коментирайки думи на Бойко Борисов.

Местан обещава да пита медиите за законовите промени във връзка с банките

Няма да вкараме в пленарна зала законодателни промени по отношение на информацията за банките без да се допитаме до медиите. Това обеща...

Във връзка със здравния сектор Костов заяви, че НЗОК не контролира целесъобразността на разходване на пари от болниците, както и на лекарствата. Здравеопазването няма ясна стратегия с какво да се бори приоритетно – то трябва да се бори с болестите и проблемите, водещи до демографска криза, смята бившият премиер. Отпускането на нови пари само ще подсили проблемите и няма да ги реши, сигурен е Костов.

По отношение на снощната буря Костов каза следното: „Вижте как Япония посреща тайфуна и как ние посрещаме една градушка”. Хората трябва да се застраховат, това е изводът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика