Кристалина Георгиева: Ваксинирането ще помогне на икономиките по света да се възстановят по-бързо от кризата

2799
Кристалина Георгиева: Ваксинирането ще помогне на икономиките по света да се възстановят по-бързо от кризата
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксинирането тази година и вероятно догодина е икономическа политика. Най-бързият начин да се ускори растежът в една страна е да се ваксинират хората по-бързо." Това заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на пресконференция в края на първия ден от форума на инициативата "Три морета".

"Някой страни се възстановяват от кризата изключително бързо, с много високи темпове - на основата на силна фискална позиция, добра монетарна политика и ваксиниране, а по-голямата част от развиващите се страни изостават толкова сериозно, че това може да се превърне във времето в проблем, който задържа цялото възстановяване на световната икономика", каза още Кристалина Георгиева.

Чака ни безкрайна икономическа криза, ако не решим здравната

Както вече знаем, икономическата криза няма да има траен край, ако не успеем първо да овладеем трайно здравната криза. Това означава, ч...

Тя даде пример със САЩ, които тази година очакват 7% икономически ръст. Нещо, което, по думите ѝ, не се е случвало от 1984 г. "Този растеж идва от много мощни стимули за икономиката, монетарна политика, която държи лихвите ниски, и много бързо ваксиниране", подчерта тя.

Тя добави, че очаква в следващите дни съветът на директорите в МВФ да придвижи за гласуване емитиране на 650 млрд. долара, което трябва да допринесе за увеличаване на резервите на страните-членки на фонда. Георгиева определи това като "инжекция в резервите", която ще даде ново поле за фискални действия. "Моят съвет към президентите от инициативата "Три морета" е да обърнат внимание на този ресурс, който няма да вдигне вашия дълг. Това е резерв, на който може да разчитате и трябва да решите как най-добре да го ползвате. Това е най-голямата в историята на МВФ инжекция в резервите", каза още Георгиева.

Тя обяви прогнозата на институцията, че икономиките на страните от "Три морета" ще е в по-добра позиция от тези на страните от Западна Европа и равнището на БВП в тях ще достигне предкризисните си нива през тази година. С това икономиките в региона ще изпреварят другите по света, като се очаква растежът на БВП да е 3.8% - двойно повече от прогнозата за 15-те западноевропейски страни от ЕС. Посочи и три риска това да не се случи.

Първият е породен от развитието на пандемията. Георгиева изрази надежда, че предстоящите нови вълни от заразени ще бъдат ограничени чрез масова ваксинация.

Румен Радев: България очаква стратегически инвестиции от Германия в сфери с висока добавена стойност

Румен Радев се срещна с държавния глава на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер в рамките на Инициативата "Три морета&ld...

"Вторият риск е, ако правителствата изтеглят мерките за подкрепа преждевременно. Това трябва да става постепенно и много внимателно. Дългът се увеличи - и корпоративният и държавният. Ако има рязко покачване на лихвите, когато все още голям сегмент на икономиката не се е възстановил, също може да доведе до въздействие. Третият риск е как правителствата използват фискалния си капацитет, за да стимулират трансформацията на техните икономики. Нека го използват разумно, защото това е уникален шанс. В света ще се случи с нас или без нас", заяви Кристалина Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com