Крум Зарков посочи най-належащия конституционен въпрос

1979
Крум Зарков посочи най-належащия конституционен въпрос
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Не може да си затваряме очите, че един от най-сериозните конституционни въпроси, който виси пред България, е този с неизпълнението на конституционното задължение на Народното събрание да излъчи членове в съответни конституционно установени органи, сред които ВСС и Конституционния съд (КС)и Инспектората към ВСС. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков на депутатите от комисията по конституционни въпроси, където беше извикан във връзка с препоръките на Венецианската комисия по повод законопроектите за промени в Закона за съдебната власт и НПК.

"Присъединявам се към апела, отправен вчера от председателя на КС съдия Павлина Панова и казвам също така, че всички тези препоръки, начина, по който ги решаваме нямат никакъв смисъл, ако в крайна сметка, поради политическата конюнктура става така, че един орган може да заседава извън мандата си или, че може да заседава в непълен състав", добави той. Зарков подчерта, че този въпрос стои със страшна сила пред народното представителство и че именно парламентарната комисия по конституционни въпроси е в пълното си право да го постави.

Към края на седмицата Министерство на правосъдието представя законопроекта за разследване на главния прокурор

Към края на седмицата Министерството на правосъдието ще представи публично законопроекта, касаещ механизмите за разследване на главния ...

По темата за препоръките на Венецианската комисия, той поясни, че става дума за въпросите около глава 6-та на Конституцията, за съдебната реформа, въпросите за статута, функциите и правомощията на главния прокурор. По думите на Зарков въпросът за главния прокурор, не се решава до голяма степен поради простата причина, че хората, нарочно или без да искат, включително депутатите, непрекъснато говорят за различни неща. "Венецианската комисия, след като й изпратихме законопроект, с който се урежда механизъм за наказателното преследване, ако е необходимо, на главния прокурор, казва нещо друго – че въпросът за отчетността и контрола на главния прокурор отива далеч отвъд въпроса за неговото евентуално наказателно преследване", каза министърът. Той подчерта, че Венецианската комисия разглежда липсата на подходящи механизми за отчетност на главния прокурор в по-широк контекст. 

"Законопроектът, който вече е внесен от "Демократична България" и ще бъде внесен подобен и от Министерски съвет, имат елементи, които без да правят конституционни промени отговарят в много голяма степен на препоръките на Венецианската комисия за начина на взимане на решения, за начина на постигане на отчетност", заяви Зарков.

Относно въпросите за отговорността, той коментира, че в становището си Венецианската комисия дава писти за размисъл и подчерта, че по много от тези "писти" вече има внесени параграфи в законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, внесен от „Демократична България“. "Ние работим сега по този законопроект, четейки го в светлината на това становище и ще представим скоро и него", съобщи Зарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика