Кунева: Бавят нарочно новите правила за евроизборите

16463
Кунева: Бавят нарочно новите правила за евроизборите
Снимка: БГНЕС

България не трябва да пренася погрешните изборни практики и в европейския вот. Тук се нарушават изборните правила, това дава изкривен резултат, който ще е пагубен за българското представителство в Европейския парламент.

Това каза председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на среща с представители на Венецианската комисия /консултативен орган по конституционо право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г./, съобщиха от ДБГ, предаде БГНЕС.

"България на гражданите" бе единствената извънпарламентарна партия, поканена да даде становище за изборния процес пред Комисията.

Меглена Кунева, Йонко Грозев и юристите на Движението обобщиха, че Изборният кодекс вече е трябвало да бъде променен, но процесът нарочно се отлага. Те подчертаха, че изчистването на мъртвите души в избирателните списъци, неравният достъп до обществените медии на парламентарните и другите партии, купуването на гласове, скандала с печатницата в Костинброд, манипулирането на резултатите, както и политическото влияние върху ЦИК са част от тежките проблеми на българската изборна система, които, оставени нерешени, биха застрашили баланса на представителност на България в европейските избори.

По думите на юристите на Движението, комисията "Манолова" в парламента е направила нужното да се проточи процеса максимално във времето като е работила 4 месеца и на 17 октомври е приключила работата си с чернова на законопроект, раздаден на партиите, за да преценят дали да го внесат за разглеждане от Народното събрание. На 19 октомври БСП обяви, че до седмица ще внесе законопроекта, но до този момент не е внесен, допълниха още юристите. Експертите от Венецианската комисията казаха, че са получили хартиено копие на български език на черновата на подготвените от комисията "Манолова" промени и се запознават с документа.

Меглена Кунева каза, че "Движение България на гражданите" предлага публично от месеци насам поредица мерки, които биха решили проблемите, като на първо място е незабавното изчистване на "мъртвите души" от списъците. Това и сега по закон може да се прави от кметовете, но няма ефективен контрол, коментира още лидерът на ДБГ. Според нея, въвеждане на машинно гласуване, деполитизиране на ЦИК, задължителни преференции без праг, равен достъп до обществените медии, създаване на общински преброителни центрове, съдебен контрол върху актовете на ЦИК са ключови мерки, които умишлено не се приемат.

Всички партии са наясно и с лошите практики, и с купуването на гласове, и с корпоративния вот, и с неработещите текстове в Изборния кодекс отдавна, и ако 6 месеца по-късно Народното събрание все още не е приело нови и справедливи изборните правила, значи процесът нарочно се бави и се имитира дейност, казаха още от екипа на ДБГ.

Кунева: Политиците да се откажат от коалиции с ксенофоби

Призовавам българските политици да се откажат публично да правят коалиции с ксенофобски партии, каза пред търновски медии Меглена Кун...

С експертите от Венецианската комисия бяха обсъдени и ролята на наблюдателите, както и въпросът за независим граждански съвет, който да контролира дейността на ЦИК като гарант на обществения интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика