Кутев: Референдум за Истанбулската конвенция лесно може да премине в хомофобски референдум

1035
Кутев: Референдум за Истанбулската конвенция лесно може да премине в хомофобски референдум
Снимка: БГНЕС

И референдумът, и противопоставянето на Истанбулската конвенция в голяма степен е проблематично. То може да се окаже доста вредно за обществото и трябва да сме много внимателни с тези теми.

Това заяви в интервю за БНР депутатът от БСП Антон Кутев, който е и председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Днес тя трябваше да обсъди провеждането на национален референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция".

Обсъждането обаче се отлага, а Антон Кутев обясни това с факта, че част от членовете ще отсъстват поради участие в други извънредни комисии.

Той посочи, че не се чака решението на Конституционния съд за това дали конвенцията съответства на Конституцията.

Комисия в НС отложи разглеждането на референдума за Истанбулската конвенция

Комисията по взаимодействие с неправителствените организации отложи за следващата седмица предложението на БСП за референдум относно Ис...

"Комисията ще се проведе следващата седмица и БСП продължава да настоява за провеждането на референдум. Общественият съвет към комисията обаче не е на същата позиция. Съветът надали ще бъде съгласен с референдума или с отказа на Истанбулската конвенция", добави той.

"Това е тема, която много разделя обществото. За мен е проблематичен въпросът, защото от една страна референдум е нещо хубаво. От друга страна се опасявам, че един референдум на тази тема много лесно може да премине в чисто хомофобски референдум и честно казано управляващите се опитват да направят точно това с въпросите, които се опитаха да добавят. Това за мен е проблем. Този референдум е много проблематичен. Какво трябва да се направи – не знам.

Като партиен член сигурно ще подкрепя референдума, въпреки че преди това съм правил и ще направя всичко възможно в рамките на моето мислене и възможности да вкарам нещата в някакъв ред. И в рамките на вътрешнопартийните ни събирания, когато е ставало дума за това, аз съм заемал позиция, която в повечето случаи е била противна на тази на партията и ще продължа да го правя", заяви той.

Според Кутев, в случая значение има и евроскептицизмът, който набира сила в България: "Усещането на българина, че оттам идват някакви хора и ни казват някакви неща, а ние просто трябва да ги изпълняваме и че тук едни безволеви полици са готови да превият гръбнак навсякъде – това усещане е може би най-проблемната част от нашето еврочленство и от нашето съвремие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика