Квотният принцип за бежанците не е обмислен добре, смята Калфин

3208
Квотният принцип за бежанците не е обмислен добре, смята Калфин

България ще настоява за конкретни ангажименти в Европа за справяне с бежанската криза, заяви в Силистра вицепремиерът Ивайло Калфин. Той смята, че проблемът е много сериозен и изисква общи решения, а въведеният квотен принцип за приемане на бежанци в рамките на Евросъюза не е достатъчно добре обмислена мярка.

България прави всичко по силите си за пресичане трафика на бежанци в страната и засега се справя, каза още Калфин, цитиран от националното радио.

Калфин: 15% от просяците в Швеция са от България

До 15% от просяците в Швеция са от български произход. Това каза Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика...

"Огромна трафикантска индустрия пренася тези хора на хиляди километри от страните, от които те бягат. Системата за квоти, която беше обявена онзи ден от председателя на Европейската комисия, за нас остава не особено ясна. България няма възможност да арестува тези бежанци. Да, ние можем да ги приемем, да им помогнем, да ги регистрираме, но да ни се вменява отговорност ние да държим насила бежанците у нас, ми се вижда малко прекалено", допълни той.

По думите му съкращаването на списъка на тези, които са допустими да са бежанци, което трябва да се направи на европейско равнище, е особено важно. На следващо място ЕС трябва да предприеме една реалистична програма как точно и какво се случва с бежанците.

"И разбира се, тук трябва да се постави финансовият въпрос, свързан с поемането на финансовите тежести за бежанците. Аз мисля, че абсолютно недостатъчна е активността и не са целенасочени действията и на Европейския съюз, и на трансатлантическите ни партньори САЩ и Канада. Да се потърси съгласие с всички тези страни, които са готови да си сътрудничат, за се спрат конфликтите и тероризма в Близкия изток", заяви още вицепремиерът.

 

Хората с еднодневни трудови договори не губят социалните си помощи

Предложенията за промени в трудово-медицинската експертиза се подготвят и ще бъдат положени на широко обществено обсъждане, преди да бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика