Кънев: Около 60% от избирателите на РБ са гласували с преференция

19100
Кънев: Около 60% от избирателите на РБ са гласували с преференция
Снимка: БГНЕС

Около 60% от избирателите на Реформаторския блок са гласували с преференция и от тях по-малко от половината са отбелязали Светослав Малинов. Това каза в предаването на Нова телевизия „Здравей България” Радан Кънев, лидер на Реформаторския блок.

„Има изключително много преференции за Меглена Кунева, има много преференции за мен, при положение, че аз се борих срещу това някой да гласува преференциално за мен и десетки пъти казах, аз не съм кандидат за ЕП, аз съм там, за да подкрепя листата”, посочи Кънев.

ЦИК: Заради преференцията в листите на РБ и КБ може да има смяна на водачите

Има голяма вероятност в две от кандидатските листи – тази на „Реформаторския блок” и „Коалиция за България&rdqu...

Той каза още, че много интересни са данните и за гражданските ни кандидати, които участваха - Виктор Лилов и Гергана Николова, които имат собствена подкрепа. На въпрос - дали Иван Костов съзнателно е сложил прът в колелото на Реформаторския блок, когато съзнателно е заявил – „Аз ще гласувам преференциално, моят човек не е Меглена Кунева”, Радан Кънев апелира да не се търси интрига. „Ако хората, които биха гласували за един или друг кандидат, само малко от тях, се бяха въздържали да гласуват, Реформаторският блок нямаше да има евродепутат”, заяви той. „Ние не сме толкова силни, ние сме на около 15 хиляди гласа от бариерата”, заяви Кънев.

„Мисля, че нямаше изненада, това беше един от възможните сценарии на развитие. Реформаторският блок винаги е искал да има преференция, това е част от нашата програма. Тук искам да подчертая нещо – в нашата програма пише задължителна преференция, което би променило нещата, защото водачът на листа в сегашната ситуация страда много от незнанието на част от избирателите, че бюлетината, в която водачът не е отбелязан, не му дава преференция. За разлика от парламентарни или местни избори не му дава преференция”, каза още той.

На тези избори, които отминаха, има безспорен победител, посочи Кънев. По думите му Реформаторският блок не е успял да извоюва максимума си и заяви, че с ГЕРБ не се борят за едни и същи избиратели.

Преференцията не е за партиите, би трябвало да бъде за хората. Радвам се, че успях да дам мандат, а не да взема място. Това пък каза лидерът на „България на гражданите” и водач на листата на Реформаторския блок на изборите за Европарламент Меглена Кунева.

Нидал Алгафари: БСП не успя да достигне до избирателите си

В сутрешния блок бяха обсъдени преференциите на вота, политическите послания и социологията. Темите бяха засегнати от Найо Тицин &ndash...

На въпрос дали в коалицията вече има два центъра, Кунева отговори, че Реформаторският блок работи благодарение на общи принципи и в това няма промяна.

„За мен беше неприемливо аз да правя кампанията за целия блок и да казвам „Гласувайте за мен преференциално”. Тогава щеше да се получи, че има някаква сделка. Председателството се стреми да бъде неутрално. Ако един водач на листа вкара само себе си, би било много притеснително. Когато си водач – било в изпълнителна власт, било в европейската политика, трябва да мислиш винаги за другите – това е европейски стандарт. Имаше един-единствен начин да почувствам загуба и това е ако Реформаторският блок не бе успял с нито един мандат”, каза водачът на „България на гражданите”.

Тя посочи, че случаят с Реформаторския блок манифестира полезността на това да има преференциален вот и че той действително работи.

„Аз се радвам, че имаше голяма мобилизация на хората, които искаха да подкрепят Реформаторския блок – ние имаме един приличен процент, не най-доброто, но ние го наричаме пробив. Факт е, че ДСБ мобилизираха изключително много подкрепата за своя кандидат, включително и през г-н Костов, така че това работи”, заяви Кунева.

Касим Дал: В прокуратурата има преписка за купуване на гласове от Данчо Ментата

След тези резултати предсрочни избори тряба да има и тогава можем да говорим. Но първо трябва да се спре това масово купуване на гласов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика