Лена Бориславова: България е държана зависима в сферата на енергетиката, но това се промени

8271
Лена Бориславова: България е държана зависима в сферата на енергетиката, но това се промени
Снимка: БГНЕС

България години наред е била държана зависима в сферата на енергетиката. Ние имаме политическа воля да се доставят пълните количества азерски газ, преговаряме и с други държави. Това показва разликата с ГЕРБ. Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газа, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени.

Това каза в ефира на БНТ началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова по повод правителствената визита в САЩ, при която бяха договорени по евтини доставки на газ.

"Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим по-ниски цени на газа. Показахме, че защитаваме националните интереси. Трябват ни между 12 и 15 танкера от САЩ, за да покрием нуждите си. Вече са в ход преговори за средносрочни и дългосрочни договори за газови доставки. Преговаряме и с други държави за газ. Договрили сме и да получаваме азерски газ, дори и да не е построена връзката с Гърция. Това разбива мита на предишните управляващи, че не може да има алтернативни доставки на газ. Азерският газ е много по-евтин от руския и това показва още веднъж как предишните управляващи са се отказвали от анекси за алатернативни доставки. В бъдещите доставки на газ няма да има посредници, цената ще е по-ниска и когато юли започнем да получаваме пълните количества азерски газ, цената ще е по-ниска от тази на европейските борси", обясни Бориславова.

Лена Бориславова: Не вярвам да има разпад на коалицията

Не вярвам да има разпад на коалицията. Това заяви пред Нова телевизия началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова.&nbs...

Бориславова каза още, че "Турски поток" е изключително скъп. "Нека завърши проверката и ще изнесем данни колко средства са изтекли там. Този проект е псотроен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси. Имаме сигнали за много сериозни нарушения по време на строежа", каза тя. Началникът на  кабинета на Кирил Петков беше категорична, че идеята за проверката не идва от САЩ. "Проверката е с цел да се защитят националните интереси", каза тя.

"Към момента няма как да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение - говоря за рафинерията "Лукойл". Очакваме законопроект, който да ни приравни със законодотелството в ЕС. С този законопроект ще можем да санкционираме руски граждани у нас, които са в забранителните спсисъци", разкри началникът на кабинета.

Бориславова съобщи и предстои да бъде представен антиинфлационният  пакет, който правителството подготвя. "Вдиганхме минималната заплата, пенсиите, детските добавки, детските градини вече са безплатни. Сега е задействана процедурата да паднат акцизите на тока и газа. Това ще отнеме около месец и нещо и това се случва. Направихме предложение и за вдигане на прага на ДДС. Правим промени. Поставили сме си за цел да няма бедни хора в България и правим всичко вузможно в тази насока", увери тя.

ОЩЕ: Петков: Газовата връзка с Гърция ще е готова през юни, през септември ще потече азерския газ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика