Липсата на кворум в НС даде повод на Цачева да поиска оставка на кабинета

15832
Липсата на кворум в НС даде повод на Цачева да поиска оставка на кабинета
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева поиска оставката на правителството, като изтъкната причина бе неефективната работа в НС поради липса на кворум, предаде БГНЕС.  

Дори сега, в кулоарите при среща с народни представители от левицата и на тях им е ясно, че повече така не може, заяви Цачева пред медиите, когато председателят Михаил Миков ги разпусна час преди изтичане на работното им време. "Да бъдат любезни т.нар. от тях програмно правителство да си подаде оставката и да вървим по най-бързия начин на едни предсрочни избори, които са единственото полезно за държавата във вътрешен план и в международен, с оглед на изолацията, в която се намира България днес", анализира обстановката Цачева.

Манолова: Промените в Изборния кодекс дават медиен достъп и на малките партии

Съществени са променени и правилата за медийното отразяване на предизборните кампании, като отразяването в обществените медии ще бъде...

Според нея категорично ясна била невъзможността на този състав на 42-ото НС да води смислен парламентарен живот. Цачева каза още, че българският парламент в момента бил в тежки зависимости между три от парламентарните групи, "които са задкулисни и неясни, че е безсмислено да се правят каквито и да е усилия за реанимирането му и имитацията на дейност".

"ГЕРБ е отговорна опозиция, нашето място е в пленарната зала", постанови Цачева. Тогава, когато управляващото мнозинство подсигури нормална работа за дебат в пленарната зала, въпреки методите на ръководство на този парламент, въпреки начина, по който се затваря и не се дава възможност да се чуе гласа на опозицията, ще го правим още толкова дни, колкото ще просъществува това НС, посочи тя.

На въпрос дали ще внесат нов вот на недоверие към правителството Цачева отговори: "Следим изключително внимателно различните секторни политики - там, където групата прецени, че са най-зле, ще бъде следващият ни вот на недоверие. Можете да го очаквате много скоро".

Липсата на кворум провокира и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да изкаже мнението си във Facebook. "Не един, а два гласа дадох днес на БСП и ДПС, за да продължи заседанието на парламента, но те пак не можаха да си осигурят кворума в залата. За пореден път блесна, че БСП и ДПС са абсолютно зависими от "Атака", че това управление се крепи единствено и само на "Атака", че дори с обещаните от мен два гласа, те не могат да накарат собствените си депутати да работят. Вчера беше същото с гласуването на Изборния кодекс. Въпреки че ние считахме, че е от изключителна важност възможно най-рано да се уредят изборните правила и възможностите на българските граждани да припознаят партиите, за които искат да гласуват, БСП и ДПС пак ги нямаше в парламента. И след като "Атака" напуснаха пленарната зала, кворумът отново пропадна и не можаха да приемат кодекса на Мая Манолова. Без златния пръст на Волен Сидеров, БСП и ДПС не могат да работят самостоятелно", гласи статус на Борисов в социалната мрежа.

Цачева: Борисов има усет към хората, това го прави водач

„Дала съм си срок от един месец, за да бъде даден нов облик на групата”, заяви в предаването „Всяка неделя” Цец...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика