Лозан Панов: Темпът на реформите като че ли се забави

9372
Лозан Панов: Темпът на реформите като че ли се забави

"Какъвто и съдебен акт да има, той ще бъде приет по различен начин в обществото. В този смисъл такава е съдбата на съда. Не може да има винаги доволни при две спорещи страни. Нека съдът си свърши спокойно работата. След постановяването на съдебния акт ще се оповестят мотивите за решението срещу Цветан Цветанов."

Това коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в сутрешния блок на bTV по повод делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Един от заместниците на Владимира Янева подаде оставка

За мен постъпката на съдия Иво Дачев, който подаде оставка като председател на търговската колегия на Софийския градски съд (СГС), е до...

"Беше поискано делото да бъде публично и това вече е факт. Това е част от откритостта и прозрачността на съда. Съветвам и колегите си от страната да направят същото, за да се върне доверието на хората в съда", допълни Панов. По думите му, не са постъпили оплаквания от съдии за оказване на натиск.

"Конституционните промени са нещо важно. Реформата няма как да се осъществи без единодействието и общите усилия на трите власти”, коментира председателят на ВКС. Според него, промяната има политически и юридически аспект.

"За мен темпът на реформите като че ли се забави", заяви Панов. "Когато става дума за избори и когато става дума за реформа, няма как да не бъда притеснен, че реформата в съдебната власт ще бъде използвана като лозунги, агитация", добави той.

По отношение на идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет, Панов каза: "Когато става дума за избор на магистрати за кариерното им развитие, нормално е това решение да бъде взето от колеги".

Лозан Панов е готов да сменя ръководството на СГС

Не гласувах по въпроса с отстраняването на съдия Владимира Янева, но го подкрепям. Първо – защото има образувано наказателно прои...

"Бързината на производството няма да бъде засегната. Съдебната реформа е нещо много по-голямо. Правосъдието и реформата е свързана с образованието, медиацията и др.", допълни той.

На въпрос дали бившият председател на Софийски градски съд е лош пример за съдебната система, Панов отговори: "За управление може би да".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика