Маковей с писмо до Борисов и Кунева, иска повече права за ромите у нас

5221
Маковей с писмо до Борисов и Кунева, иска повече права за ромите у нас

Циганите в България да получават образование на румънски език, защото са от румънски произход.

Писмо с такова искане е изпратила миналата седмица евродепутатът Моника Маковей  до премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Ивайло Калфин и Меглена Кунева, съобщи „Фокус“.

Маковей: За правосъден министър ви трябва човек със силен характер, забравете за политик

Да изчистиш която и да е правосъдна система в региона е най-трудната задача, ето защо е и най-важната. Причината е, че когато една съде...

В писмото си Маковей изразява загрижеността си по отношение на възможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

„Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право”, се посочва в позицията й.

По думите ѝ без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси.

“Усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език бяха възпрепятствани от Министерството на образованието на България”, пише още Маковей.

Делегати на ромите от цял свят поискаха Индия да им даде "националност"

Делегати на ромите от различни страни по света се събраха на тридневен конгрес в Делхи и поискаха от Индия да им даде "националност". ...

Според нея съществуват трудности пред гражданите роми от румънски произход да заявят, че са румънци.

Тя иска от управляващите да приемат бюджет и подробен план за действие както и списък с конкретни мерки за запазване на езика и позволяване на воденето на занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения. 

“Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език”, евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика