Марешки: Не може държава със слаба икономика да има такива големи разходи за въоръжаване

2592
Марешки: Не може държава със слаба икономика да има такива големи разходи за въоръжаване
Снимка: Архив

"ВОЛЯ" подхожда изключително отговорно по темата за военните сделки. Всякакви упреци в популизъм са абсолютно нелепи. Темата е достатъчно сериозна, подплатена с достатъчно сериозни суми, за да си играем на някакви политически игрички. Ако на някой му се иска да е така, ние няма да влезем в тази схема."

С тези думи започна своето изказване лидерът на "ВОЛЯ" Веселин Марешки по време на днешното заседание на Комисията по отбрана.

Ето какво заяви още зам.-председателят на Народното събрание:

"През последните седмици чух от министър Каракачанов още абсурдни твърдения, които се налага да оборя.

Едното от тях- че с отлагането на новите военни сделки се поставя под въпрос националната сигурност. Както всички виждаме от два месеца насам, националната сигурност се крепи на здравето на хората и на икономиката. Нито самолети, нито кораби биха ни помогнали в такава ситуация. А както казват специалистите, подобни пандемии ще има и за в бъдеще. Което какво означава- че ние трябва да имаме изрядна здравна система и стабилна икономика. А за това трябват пари. Нужен е всеки държавен лев –да се харчи по най-ефективния и полезен за обществото начин.

Друго безумие, което чувам от министъра като опасение- че видите ли парите за военна техника, ако сделките отпаднат, щели да се раздават на калпак. Тук направо се чудя какво да кажа… защото това тълкуване на мораториума издава абсолютна управленска немощ и неразбиране на механизмите на управление на държавата.

Министър Каракачанов няколко пъти изтъква по медиите, че държи на сделките, защото така и така плащанията били разсрочени за 6 и 9 години напред. При това положение не виждам защо се притеснява да ги спрем за известно време. Очевидно няма належаща нужда да се правят точно сега. Но виждам голямо противоречие – от една страна, ако не пуснем сделките сега, националната сигурност е застрашена. От друга – да не се притесняваме за милиардите, защото така или иначе сделките са за след 9 години. А дотогава какво става с националната сигурност?! Много издиша този аргумент…

Друго много важно – министърът плаши народа с война като казва, че след всяка криза, идват военни конфликти… С това се опитва да оправдае сделките. Смятам подобно поведение за недопустимо и глупаво. Да не говорим колко пъти министърът заблуди обществото за самолетите- първо говореше, че плащането ще е разсрочено, през лятото миналата година обещаваше, че ще намали цената… Нищо от това не се случи. Преклони главица през чужда държава и изпълни техните условия.

Още едно слабо място на опонентите на мораториума- видите ли ние от ВОЛЯ не сме искали военните да имат заплати, обувки, дрехи… Питам – как точно с милиардите, които изтичат от България, министърът ще облече армията и ще осигури социални политики за военните!

По повод 6 май ми писаха от бригада Специални сили – че сами си купуват обувки, дрехи, че се хранят със сандвичи от близките лафки…Това е истината! ВОЛЯ нямаше да е против, ако подходящи суми бяха заделени, за подобряване на положението на военните –сега, не след години.

Знаете ли какво ми пишат хората най-често по повод милиардите за въоръжаване- една стара наша поговорка- на гол тумбак, чифте пищови… Аз не искам това да е българската армия през 21 век!

Веселин Марешки към БСП: Моят бизнес помагаше на хората по време на крадливите ви управления

„Дай Боже, повече българи да са заможни. Но вие от БСП оставихте хиляди българи под чертата на бедност при вашите управления. Доб...

Първо хората, после железата.

В този ред на мисли ще цитирам двама големи мъже, уважавани и признати в целия свят. Първият е генерал Манерхайм – финландски пълководец от миналия век, който е и президент на страната. Той казва- преди да харчите пари за оръжия, създайте такъв стандарт на живот на хората, че да искат да го защитават!

А само преди месец във Великденското си обръщение Папа Франциск призова- сега не е времето да продължи производството и търговията с оръжие, харчейки огромно количество капитал, който трябва да бъде за лечението на хората и спасяването на човешки животи!

Мисля, че трябва тотално да не си в час, за да опонираш на такива личности!

Колеги,

Веселин Марешки: Шапка свалям на редовите военни при тази сбъркана военна политика

Зам.-председателят на парламента и лидер на партия "ВОЛЯ" Веселин Марешки изпрати до медиите своя позиция, чрез която изразява своето м...

Най-силният мотив за мораториума са приоритетите на народа. Защото тези сделки харчат огромен обществен ресурс. Българите сега имат най-много нужда от добро здравеопазване, образование, вътрешна сигурност, от стабилни и нарастващи доходи, от стабилна икономика.

Веднъж подарихме в аванс милиарди на САЩ, Тръмп се похвали, че с нашите пари е отворил 4 000 работни места. Ние ще чакаме няколко години за самолети.

Сега ще подкрепим явно германската икономика и ще чакаме и Меркел да ни благодари!

Не може държава със слаба икономика да си позволява такива големи разходи за въоръжаване!

Затова ви призовавам всички- мислете разумно, като родолюбци, мислете най-напред за българския народ.

Марешки към американския посланик: Дадохме ви милиарди - докарайте туристи!

„Същите, които се радваха и подкрепяха санкциите срещу Русия, сега първи се провикват да паднат визите за руските туристи, за да ...

Когато българите живеят с висок стандарт, когато икономиката върви нагоре, тогава ви обещавам, че ние от ВОЛЯ ще сме първите, които ще искаме модернизиране на техниката в армията.

Модернизирането ще започне тогава, когато свърши бедността!

Ще завърша с един показателен цитат:

„Когато в армията няма пари и войниците сами си купуват обувки и униформи, за какво говорим? От 10 години американските бази у нас не плащат нищо. Трябва да поискаме срещу това да ни предоставят за ползване две ескадрили Ф 16”. Красимир Каракачанов, 2015г.

Както се казва, без коментар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com