Мария Габриел на Тристранната среща: Регионалното партньорство има все по-голямо значение (СНИМКИ)

1126
Мария Габриел на Тристранната среща: Регионалното партньорство има все по-голямо значение (СНИМКИ)
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в Тристранната среща на министър-председателите на България – акад. Николай Денков, на Гърция – Кириакос Мицотакис и на Румъния – Йон-Марсел Чолаку, която се проведе на 9 октомври 2023 г. в резиденция „Евксиноград“.

България, Гърция и Румъния ще работят заедно за засилване на регионалната свързаност във всичките и форми. Те ще продължат да развиват своето сътрудничество и за гарантиране на регионалната и евроатлантическата сигурност в Югоизточна Европа. Това е основното послание от срещата. В събитието взеха участие заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и европейският комисар по транспорта Адина Вълян.

Паралелно на лидерската среща вицепремиерът Мария Габриел  председателства работна сесия „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. В сесията се включиха зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, зам. министър-председателят и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою, зам.-министърът на външните работи на Гърция Александра Пападополу,  посланикът на Румъния в България Бръндуша Предеску, и посланикът на Гърция Мариос Либерополус.

Още: Денков домакин на Мицотакис и Чолаку за регионалната свързаност

Сред темите дискутирани на сесията бяха активната роля на България в ЕС и НАТО, Западните Балкани и политиката за разширяване на ЕС, сигурността в Черноморския регион, подкрепата за Украйна, свързаността и стратегическата инфраструктура, приоритетите на правителството на Република България като влизането в Шенген, еврозоната и ОИСР.

Важен резултат от тристранната среща между България, Гърция и Румъния бе приемането на обща декларация по ключови за развитието на региона теми. „Потвърдихме ангажимента си да укрепваме и засилваме координацията и сътрудничеството между трите страни“, коментира вицепремиерът Габриел.

Още: Мицотакис: Готови сме да обсъдим с Турция морските ни граници

В декларацията се акцентира на все по-нарастващото значение на многоизмерната свързаност на трите държави и междурегионалната свързаност на ЕС, подчертава се важната роля на инициативата „Три морета“ и  изграждането на коридор Север-Юг. „Подчертахме, че присъединяването на България и Румъния към ОИСР и Шенген ще допринесе за подобряване на икономическата стабилност, инвестициите, бизнеса и сигурността на региона“, каза вицепремиерът. Тя благодари на  Европейската комисия и на Гърция за силната подкрепа за членство на България и Румъния в Шенген.

В тристранната декларация се посочва още, че  страните обединяват усилия за засилване на противодействието на дезинформацията и хибридните атаки и  за укрепване на стратегическата комуникация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика