Марияна Николова: Антигенните тестове са алтернатива за туризма

1756
Марияна Николова: Антигенните тестове са алтернатива за туризма
Снимка: Министерство на туризма

Дали ще бъда с качулка, или не зависи от времето, но аз ходя по местата за настаняване и изхранване като таен клиент. Мога да ви уверя, че бизнесът спазва мерките. Аз правя внезапни посещения, за да съм сигурна, че хората могат да бъдат спокойни, посещавайки тези места“. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя добави, че е в постоянен диалог със здравния министър проф. Костадин Ангелов и обясни, че животът и здравето на хората са приоритет.

„При нас мерките са балансирани. Много е важно икономиката да работи и в същото време да пазим живота на хората. По отношение на туризма – той не е само изхранване и настаняване. Ние трябва да наблюдаваме тенденциите. Към този момент март месец изглежда реална възможност за отваряне на този бранш. Въпросът е да има баланс при стриктно спазване на мерките“, каза Николова.

„Каквито и мерки да въведем, ако хората не са наясно, че те трябва да се спазват, то те няма да имат голямо значение. Надявам се броят заболели да не се увеличава и призовавам към дисциплина“, добави вицепремиерът.

Петър Велков: Има ръст на заболеваемостта, тикаме държавата отново към затваряне

Най-ускорен ръстът на заболяване е в групата 0-19, т.е. при децата, каза пред Нова телевизия Петър Велков, учител по математика и експе...

PCR тестовете са гаранция за това, че в страната влизат хора, които не са болни. Това е мнението на проф. Костадин Ангелов. Антигенните тестове са приравнени към PCR и това е една алтернатива за туризма. Те стават много бързо и са много по-евтини“, обясни Николова.

„Помощите са зависими от административни правила и процедури. В държавната администрация хората работят в условията на пандемия, но ние правим всичко възможно да разгледаме всички заявления и да разплатим средствата. Във всички случаи държавната администрация трябва да работи така, че хората да получат навременна помощ“, каза министърът на туризма.

„Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти. Разбира се ваксинацията е в голяма помощ на туризма, защото тя дава едно спокойствие. Това обаче е доброволен акт и ние не можем да задължим хората. Аз бих препоръчала на хората от бранша да го направят. На този етап няма решение влизането в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани, да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България“. Предложихме с писмо до здравния министър и Националния ваксинационен щаб работещите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно, каза Марияна Николова. В постоянен диалог сме с колегите от правителството в търсене на баланса между това бизнесът да работи и да бъде защитено здравето на хората, което стои винаги на първо място. Принципно бизнесът спазва мерките, сочат внезапните ми проверки, посочи тя. В хотелите браншът е дисциплиниран, но служителите на рецепциите и другите им колеги в сектора също са изложени на риск от Ковид-19 като хората на първа линия.

„В продължение на 30 години ние имаме отрицателен тренд по отношение на демографията и прираста на населението. В настоящата пандемия ситуацията е още по-сложна. Около 121 хиляди души обаче се завърнаха при своите семейства в България в разгара на тази криза. Има тренд към завръщане на нашо сънародници в България. Тенденцията е да се залагат редица мерки, които са в социалната сфера. Младите семейства трябва да бъдат стимулирани да имат повече деца и все повече българия да остават в страната“, каза още Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика