Марси Рийс не каза дали ще има войски на НАТО в България заради Украйна

21484
Марси Рийс не каза дали ще има войски на НАТО в България заради Украйна
Снимка: БГНЕС

Не искам да предсказвам бъдещето, но винаги сме се стремели към дипломатическо решение на кризата в Украйна. Срещата е положително развитие в тази посока.

Така отговори посланикът на САЩ в България Марси Рийс на въпрос на БГНЕС какви резултати очаква да се постигнат на срещата за украинската криза между САЩ, ЕС, Русия и Украйна идната седмица.

Попитана дали има искане от българска или американска страна за разполагане на войници от НАТО или техника във връзка с кризата в Украйна в България, Рийс отговори уклончиво. "Всички сме партньори в НАТО и предоставянето на подкрепа на нашите братя - съюзници е много важно. Членството на България в НАТО е важно за всички нас", каза тя.

Посланикът на САЩ обясни, че има нормален диалог с външния ни министър и със сигурност не му дава инструкции за каквото и да е. Тя добави, че съвместните обучения, които се правят между България и САЩ са полезни не само за двете страни, но и за алианса.

Рийс обясни, че признаването на интегритета и суверенитета на Украйна е много важно, както и признаването на нелегалността на референдума в Крим. Движейки се напред, това, което всички искаме, е дипломатическо решение и в тази посока е много добре и е позитивен знак, че международната общност се придържа до голяма степен към тази цел. Може да видим, че има много широка подкрепа към нашата позиция с партньорите ни в ЕС и Обединените нации, заяви посланикът на САЩ.

Рийс заяви, че очаква с нетърпение визитата на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който се оказа, че е бил поканен в България. Ще бъде добра възможност да се чуе от него позицията на алианса, относно събитията на деня, добави тя. Посланикът на САЩ откри изложбата "Всички заедно в едно общество-ръка за ръка" в Американския център в Столичната библиотека. Изложбата представлява портретни снимки на хора от ромски произход от различни краища на страната и е изготвена от деца-роми. Тя е посветена на Международния ден на ромите 8 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика