"Машините са принтери": Ресорният министър разясни защо резултатите не могат да се променят (ВИДЕО)

5147
"Машините са принтери": Ресорният министър разясни защо резултатите не могат да се променят (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Удостоверяването на съответствието на машините няма влияние върху изборния процес, а софтуерът за устройствата е заключен с криптографски ключ, който е в ЦИК - с нито един друг софтуер машините не могат да работят. Тези разяснения внесе министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиниха зам.-министъра Михаил Стойнов в манипулация.

Още: Два дни преди вота: ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиняват зам.-министър в манипулации на машините (ВИДЕО)

Скандалът

Цялата сага започна с твърдение на Тошко Йорданов от "Има такъв народ", че на председателски съвет Росен Желязков от ГЕРБ е прочел доклад на ДАНС, според който от видеозапис на 25 октомври се вижда как заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, снима с телефона си и сваля информацията с кодовете за машините на флашка.

Снимка: Михаил Стойнов, БГНЕС

ИТН и "Възраждане" призоваха прокуратурата да се самосезира и да задържи зам.-министъра. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска ДАНС да сезира държавното обвинение, а ПП-ДБ да се разграничи от зам.-министъра. Тя нарече случилото се "огромен скандал". Делян Пеевски от ДПС пък заговори за отмяна на местните избори.

Обясненията на МЕУ

"Да припомня, че съгласно Изборния кодекс министърът на електронното управление осигурява удостоверяването на съответствието на устройствата за гласуване с Изборния кодекс. Второ – осигурява обезпечаване на видеонаблюдението след края на изборния ден", заяви Йоловски.

На 9 октомври на случаен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласуване. Изтеглени са номерата на 8 броя машини. На тегленето са присъствали представители на български институти, представители на политическите партии и журналисти. На 13 октомври е утвърдена методиката. На 20 октомври експерти на ЦИК, в присъствието на представител на „Сиела Норма“, са извършили в контролирана среда изграждането на софтуера. Присъствали са представители на 4 парламентарно представени партии.

Още: Целта на комисията с Цанов и истинският проблем с машините: Говори Стоил Цицелков (ВИДЕО)

"Генериран е криптографски ключ, с който се подписва софтуерът. Никакъв друг софтуер не може да тръгне на машините. Софтуерът е заключен с ключ, генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в ЦИК. Паролите са били въведени лично и на място – това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите", заяви министърът.

След генериране на "хешкода" той е публично показан на представителите на медиите. На 23 октомври партиите и коалициите са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера. Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции са представили на партиите основните изводи по удостоверяване на машините. След приключване на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били надлежно унищожени, обясни Йоловски.

"Процесът по удостоверяване на съответствието няма влияние върху изборния процес. Сигурността на настоящия вот се гарантира от следното – машините работят на практика като принтери, отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател. ЦИК отчита гласовете на база на подадените разписки", каза още той.

Още: "Купихме си сложни машини за избори - ами да си бяхме купили принтери"

"С моя заповед и предвид качествата на моя заместник Михаил Стойнов, на 19 септември съм му възложил той да изпълнява всички права и задължения на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на машините – именно поради това, че той притежава нужните технически качества да извърши тази задача, както трябва. Това са фактите", заяви министърът.

С външния министър Мария Габриел ще представим подробна информация, добави Йоловски.

Още: ЦИК уверява, че гласуването с машини е сигурно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика