Местан: ДПС е втора политическа сила след изборите, РБ има жалък резултат

3716
Местан: ДПС е втора политическа сила след изборите, РБ има жалък резултат
Снимка: БГНЕС

„По неоспорими данни от ЦИК очаквано първа политическа сила е ГЕРБ, но са прибързани заключенията им за еднополюсен модел за страната. Втора, по критерии общини, със самостоятелно мнозинство в общинските съвети, е ДПС- с 27 общини спрямо 36 за ГЕРБ и 2 за РБ, а БДЦ е с една община". Това заяви днес лидерът на ДПС Лютви Местан на специален брифинг в НС, предаде БГНЕС.

Има добре планиран сценарий за подценяване на резултата на ДПС, подчерта Местан. "Генералната стратегия за елиминирането на ДПС не успя, нещо повече, стана точно обратното - движението разшири и географски, и количествено, и качествено своето участие в местната власт", каза Местан.

"Местните избори минаха, представихме ви в централата на ДПС реалните числа, не си позволихме крайни оценки за представянето на останалите политически сили. За съжаление, от няколко дни сме свидетели на добре планиран сценарий за интерпретативен опит за подмяна на изборните резултати", отбеляза лидерът на ДПС.

"Това е мащабна манипулация има два основни елемента - първо, да се подцени резултатът на ДПС и второ, да се хиперболизира твърде скромният резултат на РБ. Защо се прави всичко това? Силният ни резултат се възприема като проблем за властовата форма и за стабилността на кабинета, смята Местан - И обратно - смята се, че ако РБ биха имали силен резултат, това ще стабилизира властовата форма. За съжаление, обаче, няма".

"Тази сутрин останах с впечатление, че и на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на РБ. Затова г-н Цветан Цветанов оцени резултата на РБ не като слаб, а като много слаб", подчерта той. С оглед на числата съм склонен да се съглася с оценката на г-н Цветанов, допълни той.

"Местната власт има 3 елемента: брой кметове на общини, брой съветници и брой кметове на кметства. Нашите резултати са на основата на данни от ЦИК. Ако сумираме общо претенциите на партиите и инициативни комитети, ще се окаже, че на изборите са гласували над 4.5 млн. избиратели. В ДПС имаме 267 хил. гласа срещу 107 хил. гласа на РБ за страната и още едни 61 хил. гласа за РБ за София, въпреки че избираме редуциран резултат за нас", посочи Местан. И никой не може да подмени тези числа, допълни той.

Бунт в пазарджишко село - роми срещу българи заради новия кмет

Окупация с жива верига на кметството на село Семчиново, Пазарджишко. Протестиращи не искат да пуснат в кметството новият кмет Пламен Те...

"ДПС имаме рекордно висок резултат с 33 кметове в еднопартийни листи, плюс шестима кметове, в които нашата подкрепа е доминираща", уточни лидерът на движението. "Карикатурно, жалко и гротескно звучат претенциите на реформаторите на този фон. ДПС има свои 884 общински съветници срещу 1658 съветници на ГЕРБ, и 225 съветници на РБ за страната и 11 за София", заяви още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика