Местан осъди опита за преврат в Турция

1687
Местан осъди опита за преврат в Турция
Снимка: БГНЕС

"Осъждаме опита за военен преврат в Република Турция, защото представлява насилствен, антидемократичен акт срещу конституционните устои на съседната ни държава. Най-важната характеристика на конституционната демокрация е, че властта се делегира единствено и само от суверена."

Това пише в съобщение, изпратено до медиите от председателя на ПП ДОСТ.

Местан съди Божидар Димитров за 681 лева, бил по-голям патриот от него (ВИДЕО)

Лидерът на нерегистрираната ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан съди историка Божидар Димитров за клевета. Той обяви в парламе...

"През тази нощ именно турският народ прояви изключително силните си демократичен рефлекс и култура, като се противопостави решително на организаторите на антиконституционния военен преврат и заедно с легитимните власти успя да го предотврати, пише още той.

Военните преврати не са донесли нищо добро на човечеството и в частност на която и да е държава. Тази оценка се отнася и за историята на военните преврати в Република Турция. За разлика от предишните, при този последен опит за преврат цялото демократично гражданско общество на Турция се консолидира в защита на демокрацията и нейните принципи, допълва Местан.

Фактът, че военният преврат е осъден не само от президента на Република Турция, от премиера и управляващата партия, но и от опозиционните партии – Народно-републиканската партия и Партията на националистическото действие, показва категорично, че демокрацията в Турция е необратима и че тази страна е изпълнила не само на книга едно от условията за присъединяването си към ЕС относно привеждането в съответствие с европейските стандарти за мястото и ролята на армията в една конституционна демокрация.

Поднасяме съболезнования заради десетките невинни жертви на преврата и изразяваме силно очакване конституционният ред в страната бързо да се възстанови и Република Турция да продължи по пътя на демократичните реформи, които да осигурят нейното стабилно и мирно развитие, завършва писмото си председателя на ДОСТ.

Хафъзов: Мразят ДОСТ заради "петте века", напрежението в смесените региони расте

Няма да сменим името на партията. Обжалвахме пред Върховния касационен съд (ВКС) и очакваме по-справедливо решение. Това заяви зам.-пре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика