X
 
 

Местан счита, че Конституцията не казва що е то етническа партия (ВИДЕО)

1238 5
По-убеден от всякога съм, че новият политически проект ДОСТ е необходим за България, защото атаките, на които сме подложени, показват, че има място за него в българската политика. Това заяви Лютви Местан като уточни, че "решението на съда е черна точка в публичния имидж на България като правова държава."

Според него Конституцията съдържа текст (бел. ред. - чл. 11, ал. 4), който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но тя не дава легална дефиниция за етническа партия – ако критерият е преобладаващ брой хора от един етнос, то всички български партии са етнически или когато преобладават други етноси – няма проблеми, но ако е турския, това е проблем.

Петро Порошенко: Можем и ще създадем бригада, в която ще вземат участие Румъния и България

За първи път съм в София и усещането ми е сякаш съм израснал тук. Бъдещето на Украйна e европейско. Това каза при посещението си у нас ...

По думите му мотивите на съда са "скандално неприемливи, защото представят брутално ограничение на свободното право на етнически признак, което поражда възможно най-тежката дискриминация на етническа основа." Местан обаче уточни, че това е заключение на един от най-известните адвокати в България - Михаил Екимджиев.

Местан допълни пред bTV, че продължава да вярва, че България е европейска правова държава и има силни очаквания че ще получи регистрация. Той уточни, че оценките му не визират съда като институция, а точно този състав или съдия от СГС.

Местан припомни, че партия БАСТА е една от последно регистрираните партии в България: "Защо е възможно регистрация ако думата е от испански, немски или английски произход, а когато от турски - не може. Възможно ли е йерархиризиране на езиците? Езиците са еднакво стойностни до последното наречие на зулусите в Африка."

"Ще защитавам доблестно правото на майчин език, смело правата на лицата, принадлежащи към малцинства, едно е да защитаваш етно-религиозни права, друго е да си етническа партия", каза още той.

Мартин Заимов: Brexit е сериозен конфликт между поколенията

В момента в който зададеш подобен въпрос трябва да си готов, че ще има отговор, който не ти харесва. Младите не само в Лондон, но и в д...

"Няма езици второ качество, няма етноси второ качество. Турците не са второ качество хора. Има ситуации, в които всички не трябва да потиснем егото си и да видим по-широката картина", завърши Местан.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Трябва да му се признае на Местан, че един много обигран политик и добре жонглира с понятията. Не случайно имаме тази забрана в Конституцията. Нещата са по-сложни, нека да напомня, че това беше предмет на ожесточен дебат преди години. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в коментар на твърдението на Лютви Местан, че Конституцията на България не дава определение на това какво виж още ›› е етническа партия. "Няма дефиниция, защото етносът и религията са характерни за една предишна политическа епоха. Забраната е, за да не се допусне експлоатацията на тези фактори за политически цели", обясни проф. Георги Близнашки. Не може да си позволиш да обикаляш страната, съпроводен от турския посланик и да използваш турски език. По делата ще ги познаеш... Той е овладял терминологията, но по същество прави друго, коментира още проф. Близнашки действията на Местан. Според него турския посланик е трябвало да бъде поставен на мястото му още в началото на този процес, а не сега да наблюдаваме разгръщането му. "Много наивни хора има в България, затова политиката е много благородно и сложно занимание. Има една огромна идеологическа и политическа слабост, затова чуждите посланици се месят във вътрешните ни работи. Превръщаме се в една второ-треторазрядна държава. Вместо да им се размаха пръст.. Някой трябва да олицетворява ценностите на Конституцията", категоричен беше проф. Близнашки.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Този резняк до никъде няма да стигне, вече не е нужен на Ердоган. Ердоган се залюби с Путин и не му трябват местановци, които да плюят по Русия и България. Местан отива в девета глуха!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Свинята Лютви Местан бил най-големия радетел за ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ либерален съюз ? А най-голямото му постижение като шеф на ДПС е било :"Установяването на СПЕЦИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ" с Турция ! Тоест налагането на турските интереси в България . И това ако не е национално предателство, здраве му кажи !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Местане , турско подлого и българомразец, именно защото Конституцията НЕ КАЗВА какво е етническа партия е право на съда да интерпретира това. А когато всичките ти корумпирани подчинени съда ги оневини, тогава ревеше, че решенията на съда не се коментират, а само изпълняват, нали?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Свинята Местан (Domuz Местан) казва, че етническата партия ДОСТ е необходима на Турция, като ПЕТА КОЛОНА и като отявлен враг на България !