Местан счита, че Конституцията не казва що е то етническа партия (ВИДЕО)

2068

По-убеден от всякога съм, че новият политически проект ДОСТ е необходим за България, защото атаките, на които сме подложени, показват, че има място за него в българската политика. Това заяви Лютви Местан като уточни, че "решението на съда е черна точка в публичния имидж на България като правова държава."

Според него Конституцията съдържа текст (бел. ред. - чл. 11, ал. 4), който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но тя не дава легална дефиниция за етническа партия – ако критерият е преобладаващ брой хора от един етнос, то всички български партии са етнически или когато преобладават други етноси – няма проблеми, но ако е турския, това е проблем.

Петро Порошенко: Можем и ще създадем бригада, в която ще вземат участие Румъния и България

За първи път съм в София и усещането ми е сякаш съм израснал тук. Бъдещето на Украйна e европейско. Това каза при посещението си у нас ...

По думите му мотивите на съда са "скандално неприемливи, защото представят брутално ограничение на свободното право на етнически признак, което поражда възможно най-тежката дискриминация на етническа основа." Местан обаче уточни, че това е заключение на един от най-известните адвокати в България - Михаил Екимджиев.

Местан допълни пред bTV, че продължава да вярва, че България е европейска правова държава и има силни очаквания че ще получи регистрация. Той уточни, че оценките му не визират съда като институция, а точно този състав или съдия от СГС.

Местан припомни, че партия БАСТА е една от последно регистрираните партии в България: "Защо е възможно регистрация ако думата е от испански, немски или английски произход, а когато от турски - не може. Възможно ли е йерархиризиране на езиците? Езиците са еднакво стойностни до последното наречие на зулусите в Африка."

"Ще защитавам доблестно правото на майчин език, смело правата на лицата, принадлежащи към малцинства, едно е да защитаваш етно-религиозни права, друго е да си етническа партия", каза още той.

Мартин Заимов: Brexit е сериозен конфликт между поколенията

В момента в който зададеш подобен въпрос трябва да си готов, че ще има отговор, който не ти харесва. Младите не само в Лондон, но и в д...

"Няма езици второ качество, няма етноси второ качество. Турците не са второ качество хора. Има ситуации, в които всички не трябва да потиснем егото си и да видим по-широката картина", завърши Местан.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика