Местан: Задължителният вот не е решение

16871
Местан: Задължителният вот не е решение
Снимка: БГНЕС

Дълбоко вярвам, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическа система, но ще задълбочи редица нейни пороци. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”.

"Честит празник! Гласувайте си измененията! Нас в това решение ни няма!”, заяви Местан.

Близнашки: В референдума няма нищо противоконституционно

С провеждането на референдум за изборна реформа по никакъв начин не се ограничават избирателните права на гражданите. Това каза председ...

„Видимо не са налице предпоставки да се разчита, че този способ изведнъж и задължително ще възпроизведе демократичен резултат”, коментира Местан по отношение на референдума.

Местан се обърна към апологетите на референдума: „Сигурни ли сте, че не е възможно да се изправим пред също толкова драматична ситуация, в която България да вземе важно за стратегическото си развитие решение и ще се съгласите ли да се постави референдум един такъв стратегически акт с целия риск резултата да бъде негативен”, каза Местан.

"Заставам с много ясна позиция и по предложените за референдум с три конкретни въпроса. Ще изразя реформите си доблестно, за разлика от редица апологети на референдума, които не са чак такива застъпници на тази форма на осъществяване на народния суверенитет. Днешният ден е изключително важен и всички трябва да имаме съзнание за отговорността и последствията. Ако валидните подписи не бяха 470 хиляди, а над 500 хиляди, днес това Народно събрание щеше да бъде в режим на обвързана компетентност, длъжно да вземе решение", допълни Местан. „Питам - как кореспондира това с Конституцията от 1991 година. Прокламира ли тя режим на обвързана компетентност на НС?”, попита Лютви Местан.

„Още при обсъжданията на измененията на закона за допитването до народа от ДПС изразихме резерви, че предложенията за въвеждане на субекти за референдума извън НС, на външна на него воля, е далеч от идеята за технологията на държавното управление по пътя на допитването. Нито един акт – политически на НС не може да се обвърже с каквато и да е воля – чужда на волята на избирателите, които са решили кои политически сили да бъдат представени в НС. Нашата позиция е по-искрена и заслужава уважение”, каза още Лютви Местан.

Извънредно заседание на парламента утре заради референдума

Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре, като единствената точка в дневния ред ще бъде за провеждането на референдум в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика