Местни избори 2019: Първи резултати от балотажите

25449
Местни избори 2019: Първи резултати от балотажите
Снимка: БГНЕС

Първите резултати, но само от екзитпол, вече хвърлят светлина какво се е случило на балотажите на местните избори в големите областни градове. Притеснителното обаче е, че към 17:30 часа средно избирателната активност е по-ниска отпреди седмица - 35% срещу 42%, но в София-град изглежда има малко по-висока активност.

Според очакванията, в София предимството е за настоящата кметица Йорданка Фандъкова, която събира 52-54% според екзитополовете. Противникът ѝ Мая Манолова изостава с двуцифрена разлика – 40-42%. Тепърва обаче се чакат резултати от балотажите за районни кметове – в 22 от 24 района в София днес се гласуваше за районен кмет.

В Пловдив, победата отново е за ГЕРБ. Досегашният областен управител Здравко Димитров събира малко над 56%, а опонентът му Славчо Атанасов, който е бивш кмет на Града под тепетата, подкрепен от ВМРО и НФСБ, има едва 38% подкрепа.

Във Варна, досегашният градоначалник Иван Портних, който не спечели на първи тур само за около половин процент, смазва на балотажа кандидата на "Възраждане" и бивш общински съветник в морската ни столица Костадин Костадинов. Портних води с 65-67% срещу само малко над 31%.

В Плевен, поне по екзитпол, настоящият кмет Георг Спартански печели нов мандат. Той има малко над 53%, а опонентът му от ГЕРБ Мирослав Петров е с 40-43% подкрепа. "Казах, че тези избори не трябва да бъдат бабаитско надборване и мазни пехливански борби, а интелектуално състезание", коментира Спартански пред БНТ.

Балотаж на местните избори - къде ще се гласува и кои са претендентите в най-големите градове

Днес се провежда втори тур на местните избори. Избират се кметове в 97 общини, 377 кметства и 31 района. Както и преди седмица, изборни...

ГЕРБ обаче засега губи Благоевград. Там настоящият кмет Атанас Камбитов, който спечели първия тур с минимална разлика, сега губи от независимия Румен Томов. Томов събира малко над 52%, докато Камбитов е с 43-44% подкрепа.

Също очаквано предвид развитието на първи тур, БСП изглежда печели в Русе. Червеният кандидат Пенчо Милков събира около 57-60% подкрепа по екзитпол, докато Диана Иванова от ГЕРБ е със само 35-38% подкрепа.

В Сливен изглежда победата на Стефан Радев е сигурна. Първите данни са, че той може и да достигне подкрепа от 60% на балотажа. Победители изглеждат още Николай Мелемов, в Смолян, в Ямбол е Валентин Ревански, а в Ловеч - Корнелия Маринова, в Търговище - Дарин Димитров.

Прави впечатление, че опцията "Не подкрепям никого" е доста ползвана – между 3 и 6% от гласоподавателите днес са я предпочели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика