Методи Андреев: Който и да стане главен прокурор, системата го моделира

2730
Методи Андреев: Който и да стане главен прокурор, системата го моделира
Снимка: БГНЕС

"Критикувам много действия на прокуратурата, но не мога да не похваля реакцията на главния прокурор по отношение на мутренския побой на Околовръстното шосе. Призовавам го г-н главния прокурор във всички случаи така да се действа, даже и когато мутрите са на Делян Пеевски".

Това коментира депутатът от ГЕРБ Метори Андреев, който се включи в шествието на „Правосъдие за всеки“.

„Аз съм стар фен на идеите на „Правосъдие за всеки“. Още на 24 ноември, когато направиха презентацията в Народното събрание, открито ги подкрепих. Тези хора не искат нищо друго, искат нещо много простичко – в България да има върховенство на закона и това да е гарантирано от Конституцията. Виждаме, че в сегашната ни държава върховенството на закона е доста проблемно и е поставено под въпрос“, обясни Андреев, пред Topnovini.bg.

Според него една държава трябва да има 4 неща като отлики и първото е обективна и независима преса. По думите му е известно на всички, че пресата в голямата си част е корпоративна и принадлежи на модела „Кой“.

Методи Андреев: Кандидатурата на Бокова е издигната като тази на Пеевски

Преди няколко месеца си мислехме, че българката Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО вече втори мандат, ще е официалната кандидатура на ...

„Второ, трябва да има честни и почтени избори. Знаем, че изборите не са винаги честни, защото са свързани с покупка на гласове. Трето, при всички случаи трябва да имаме действаща пазарна икономика, а не корпоративна“, смята депутатът.

Той бе категоричен, че четвъртото и най-важно нещо е върховенството на закона, тъй като ако го имало него, първите три нямало да бъдат проблем.

Не е важна персоната на главния прокурор - който и да стане главен прокурор, системата го моделира по свой образ и подобие, подчерта Андреев

„Това от „Правосъдие за всеки“ е отразено и от Европейската комисия. Техните идеи там могат да бъдат намерени. Докладът на ЕК критикува две институции – ВСС и прокуратурата“, уточни той.

Андреев посочи, че ще участва в дебата в парламента, когато исканията им влязат в пленарна зала и подчерта, че ще ги защити.

Андреев: Речта на Доган е опит за преврат в разбирането за геостратегическата ни позиция

"Българското общество до този момент не е намерило противоотрова или противодействие на тази корпоративна политическа формация (ДПС)". ...

„Не мога обаче да бъда оптимист в този парламент, че ще се намери мнозинство, което ще прокара това законодателство, защото то опира и до конституционна промяна“, допълни депутатът.

Румъния преди България по отношение на върховенството на закона

„Трябва да се признае, че действително Румъния по отношение на върховенството на закона е пред нас. Ще дам ясен и безкомпромисен пример – в Румъния миналата година през месец август беше произнесена на първа инстанция присъда за един възрастен човек на 89 години за това, че 1956-1962 г. е бил комендант на жесток комунистически лагер. Румънският съд на първа инстанция му даде 20 години затвор и го осъди на 30 000 евро глоба. Нашият главен прокурор атакува пред Конституционния съд разпоредбите, с които да няма давност за престъпленията в комунистическия режим“, посочи Андреев.

Според него това е ясен знак, че в лицето на главния прокурор прокуратурата не смята, че трябва да има справедливост към престъпленията на комунистическия режим в България.

„Вторият пример е Лаура Кьовеши, разследващ прокурор, беше номинирана от Reader`s Digest за европеец на 2016 година. Когато български прокурор бъде номиниран, тогава можем да кажем, че българската прокуратура е настигнала по показатели румънската“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика