Министър с идея да запазим оборудване от АЕЦ "Белене" за АЕЦ "Козлодуй", каза и за газа в Черно море

8166
Министър с идея да запазим оборудване от АЕЦ "Белене" за АЕЦ "Козлодуй", каза и за газа в Черно море
Снимка: БГНЕС

Част от оборудването, закупено за неосъществения проект АЕЦ "Белене", може да бъде използвана ефективно в АЕЦ "Козлодуй", а друга - да бъде продадена на Украйна. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Румен Радев.

След като парламентът взе решение за потенциална продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" за украинската страна, министър Радев каза, че към момента имаме поставен долен ценови праг. "Но въпросът е не само в търсенето на финансовата изгода. Тя е съществена, но трябва да се направи експертиза и оценка. Не е самоцелна продажбата и освобождаването от това оборудване", каза той.

Оборудването на "Белене": Идея как да спечелим директно от Украйна

Имаме ли нужда от АЕЦ „Белене“? Правили сме различни изчисления и при различни модели АЕЦ „Белене“ не ни трябва...

"Говорим за два реактора, окомплектовани с парогенератори и друго оборудване. За всеки от блоковете имаме по 4 парогенератора и разглеждаме част от тях да бъдат ползваеми в 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Имаме същите присъединителни размери. Имаме вариативност във всякакви сценарии – трябва да търсим максималната полза за страната ни", добави министърът.

ОЩЕ: АЕЦ Белене: Има ли пълен доклад за безопасност? За какво ни трябва оборудването? (ВИДЕО)

Относно потенциалните залежи на газ в Черно море, където работи консорциумът "Тотал" и ОМВ, Радев заяви: "Правилната дума е точно откриване, това е и лицензът, който консорциумът има. Към момента, след първите проучвания, сондажите показаха сух резултат, не установиха наличия на залежи. Но имаме достатъчно основания поне за едно от находищата – с разчет 5 млрд. куб. м като годишен добив", посочи той.

ОЩЕ: Делян Добрев: OMV и Total очакват да вадят 13 млрд. куб. м газ от блок "Хан Аспарух"

На въпрос как ще се работи, ако бъде открит газ, и колко ще печелим, министърът каза, че потреблението не е толкова динамична величина. "Това, което е необходимо за българската индустрия, това ще е потреблението. Останалото е в експортен потенциал. Вероятно сборът, за който говори Делян Добрев, е 5+8 – за двете находища. Приоритет трябва да се даде на това находище с 5 млрд. куб. м потенциал. Не е въпросът само да добивате природен газ, важно е да имате добра инфраструктурна свързаност – с газ, тръбопроводи, електропроводи, транспортни коридори", добави Радев.

ГЕРБ иска държавата да се включи в търсенето на газ в Черно море (ВИДЕО)

ГЕРБ иска държавата да се включи в търсенето на газ в Черно море.  Това стана ясно от брифинга на народния представител от ГЕРБ&nb...

ОЩЕ: Милиардите куб. метри газ в Черно море не са българска собственост: Говори Иван Хиновски (ВИДЕО)

Над година, откакто Русия ни спря газа, още няма заведено дело срещу "Газпром". "Истината е, че и към момента „Булгаргаз“ работи с водеща правна кантора, изчистват текстове, възможни сценарии. „Булгартрансгаз“ е оператор на газова инфраструктура, през която преминават значими газови потоци, захранващи Сърбия, Унгария и други по-отдалечени страни. Аз съм с оптимистични очаквания скоро да адресираме адекватно поведение на „Булгаргаз“", каза по темата министърът на енергетиката.

ОЩЕ: Енергийният министър загатна, че ще искаме компенсации от "Газпром"

"България е пълноценен европейски партньор, тя е част от семейството на Европейския икономически съюз и трябва да се държи като такъв надежден, предсказуем партньор", допълни Радев.

За целия минал ценови период имахме нормална цена на киловатчас ток за битовите потребители, смята той. "За целия период, при огромната инфлация, ние нямахме дори с една стотинка корекция в цената на електроенергията. Към момента се положиха огромни усилия, за да може да се задържи този ръст в цена на електроенергия. Битовият потребител ще бъде подкрепян да плаща по-ниска цена", добави министърът.

България да не купува газ: Може би имаме повече газ от Азербайджан

Ако изследванията, че в българските води на Черно море има огромно количество природен газ, се окажат автентични, можем да станем по-го...

По темата с промяната в Плана за възстановяване - относно бъдещо затваряне на въглищните централи и евентуално на ТЕЦ „Брикел“ - Радев каза, че в България има действащо решение на Народното събрание. Съгласно него сме компетентни да водим разговори с Еврокомисията за ревизия на Плана за възстановяване. Говори се за запазване на въгледобива и производството на електроенергия на база въглища, но има ангажимент за намаляване на емитираните емисии на CO2.

"Работим да изпълним в максимално възможния обем действащото решение. Разглеждат се различни сценарии. Правилният подход е най-замърсяващите инсталации първи да бъдат извеждани от експлоатация в бъдеще", заяви Радев.

А за АЕЦ "Запорожие" той каза, че се цели обезпечаване на радиационната безопасност. "Аз не очаквам сериозни провокации в тази посока. Очаквам повреди, без това непременно да предизвика катастрофа", допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика