Министър Захариева: Европа се завърна на Балканите

1599
Министър Захариева: Европа се завърна на Балканите
Снимка: Пресцентър на МВнР

„Смятам, че Европа се завърна на Балканите в последната година, защото ЕС осъзна, че без стабилни, проспериращи и мирни Балкани няма как общият европейски проект да бъде завършен“.

Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на конференцията „В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността на Европа“.

САЩ: Съперниците ни разширяват влиянието си на Балканите

Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл заяви, че съперниците на САЩ разширяват св...

Организираното в София от британското списание "Икономист" събитие събра българския вицепремиер, европейския комисар Елжбиета Биенковска, заместник-министри на отбраната, представители на европейската отбранителна индустрия, анализатори и политици, съобщиха от МВнР.

Министър Захариева изброи някои предизвикателства, но и възможности за растеж и инвестиции в Югоизточна Европа.

„Ако за България беше цел, при това следвана успешно, да преодолее натрупаното напрежение в региона, то все още има проблеми, които не трябва да крием“, каза министърът.

Като непосредствени предизвикателства тя посочи продължаващия диалог между Прищина и Белград и изхода на процедурата по решаване на въпроса за името на Република Македония.

Борисов предлага еднакви тол такси на Балканите

Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да ста...

„Но както бизнесът знае добре, всяко предизвикателство би могло да бъде и възможност в зависимост от това по кой път ще поемем“, подчерта тя.

В речта си българският вицепремиер открои няколко социални и политически тенденции в региона, които поставят по-сериозни икономически предизвикателства, и описа начините, по които общоевропейски политики могат да помогнат за преодоляването им.

„Основните трендове в Западните Балкани са намаляване на населението, висока безработица, слаби институции, етноцентризъм, остаряло образование и висока младежка безработица“, посочи тя, позовавайки се на изследване на Института на ЕС за изследвания по сигурността.

„Един от българските стратегически приоритети е свързаността на Балканите и се радвам, че той получи общоевропейска подкрепа“, каза министърът. Тя допълни, че регионални инициативи като Берлинския процес, финансирал Транспортен съюз в региона, допълват общоевропейските усилия.

„Но нашата цел е да постигнем не само физическа свързаност, а също и дигитална, както и хармонизация на митническите условия например“, добави вицепремиерът. Като даде конкретен пример, тя посочи, че тези мерки ще нормализират и ускорят бизнеса.

Балканите между ново начало и експлозия за Косово

Македонската редакция на Deutsche Welle публикува коментар за последната среща между лидерите на Белград и Прищина под заглавие „...

„Помня изказване от миналата година на старшия регионален ръководител на програма „Транспорт“ в Световната банка Саймън Илайс, който посочи, че ако съберем часовете, прекарвани всяка година от камионите по границите на шестте страни в региона, ще получим 3000 години“, каза Захариева.

Като възможност за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и региона тя посочи перспективата шестте страни да бъдат канени за участие в дебатите по бъдещето на общоевропейски политики. „Такива теми биха могли например да бъдат дигиталния дневен ред, околната среда, транспорта и енергетиката“, каза тя.

Министърът завърши изложението си с пожеланието „да свържем хората и бизнеса, защото тогава политиците няма да имаме избор освен да ги последваме“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика