Митева свика председателски съвет, цял час депутатите се караха за правилника

2016
Митева свика председателски съвет, цял час депутатите се караха за правилника
Снимка: БГНЕС

Председателят на НС Ива Митева свика председателски съвет и прекъсна пленарното заседание. Цял час народните избраници се караха на тема парламентарния правилник и трябва ли отново  да бъдат гласувани промените в Закона за Националната служба "Охрана", които вчера също разделиха депутатите. След проверка на стенограмите Митева е открила нарушения на правилника, които изискват ново гласуване. В началото на заседанието тя предложи ново гласуване, тъй като първото вчера е било невалидно. След това избухна ожесточен спор.

"След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника - гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума", аргументира се Митева. Тя предложи в дневния ред на днешното пленарно заседание отново да се включат законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че е било извършено гласуване и двата законопроекта не са били приети. "Имаше неколкократни гласувания и няма основания да предлагате тази точка да влезе в дневния ред", коментира Атанасова.

Ива Митева отговори, че щом не е имало кворум, не е имало как да се продължи с гласуването на законопроектите.

"Как установихте, че няма кворум на първото гласуване на първия законопроект вчера, не е имало поименна проверка, а имаше хора в залата, които не гласуваха", попита Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

Хамид Хамид от ДПС предложи законопроектите да бъдат включени за ново обсъждане и гласуване в сряда.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която вчера председателстваше заседанието при гласуването на законопроектите, заяви, че не е имало необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект и посочи, че набързо изработеният правилник е довел до тази ситуация.

"Това, което трябва да се направи при наличие на отворена точка в дневния ред да продължим, всичко останало е интерпретация", посочи Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме", който е и вносител на един от проектите.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се извини от трибуната на Ива Митева за вчерашното си изказване, с което я прикани ако иска да излезе от залата и изрази мнение, че Росица Кирова е показала некомпетентност. Той заяви, че сега, когато се гласува тази точка, ще се види кои в тази зала подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана.

Ива Митева: Всички гласувания по промените на Закона за НСО са нищожни

Има нарушение на правилника при първото гласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. От там нататък няма валидни р...

Вчера стана истински хаос, след като депутатите гласуваха на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО, но не се разбра дали те са били приети или не. Поправките предвиждат националната охрана да не пази главния прокурор Иван Гешев.

Днес още няколко пъти едни и същи депутати от ралични парламентарни групи взимаха думата по начина на водене, в нарушение, според Митева, на парламентарния правилник . За да се възстанови реда в залата, Ива Митева обяви половин час почивка и свика председателски съвет.

Иначе в дневния ред на Народното събрание са включени изслушвания на изпълнителния директор на Агенцията по горите Александър Тунчев относно управлението на ловните стопанства и бази, както и на министъра на транспорта Георги Тодоров за удълбаване на плавателните канали във Варненското езеро и модернизация на жп линията София - Перник - Радомир.

На въпроси в рамките на парламентария контрол трябва да отговарят служебния премиер Стефан Янев, вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков, както и още 10 министри.

Най-много въпроси има към регионалния министър Виолета Комитова - 16, и към здравния - Стойчо Кацаров - 10.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика