Митов: Изтеглихме кандидатурата на България за СС на ООН, защото Полша обеща да подкрепи Бокова

2904
Митов: Изтеглихме кандидатурата на България за СС на ООН, защото Полша обеща да подкрепи Бокова
Снимка: БГНЕС

Изтеглянето на кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата й към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова. Това заяви пред БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.

„Когато правителството „Орешарски“ номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа. Още ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша“, обясни Митов.

Всяка година общото събрание на ООН избира 5 от 10-те неспостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остава единствен кандидат.

Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

По отношение на мотива за подкрепата за българската кандидатура за генерален секретар, редица експерти посочиха, че той не издържа, тъй като Полша не е член на Съвета за сигурност на ООН, който гласува кандидатурите за поста.

На брифинг в Народното събрание лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова заяви, че оттеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов.

„Вече сте разбрали от български и от международни медии, че правителството оттегли кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Тази кандидатура е издигната през 2003 година и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 година“, посочи тя. Корнелия Нинова уточни, че правителството я е оттеглило с перспектива през 2038 година отново да се кандидатства. „Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция“, каза още тя, цитирана от Фокус.

"На 9 декември 2016 година външно министерство е изпратило екстрена телеграма със следното съдържание: Министерство на външните работи взе решение да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН. Моля, да поискате среща с новоназначения секретар на ООН Антонио Гутиереш с цел представяне на българската кандидатура и връчване писмото на министър Митов", допълни Нинова.

„Имаме въпроси към г-н Митов и правителството на Бойко Борисов - кой кога е взел решение за такава кандидатура на България? Защо е станало скрито от българското общество и от парламента?“, попита тя. „Продължават задкулисните договорки в ущърб на интереса на България“, заяви Корнелия Нинова.

Тя уточни, че от БСП питат вярна ли е информацията, която се разпространява из международни източници, че отново става въпрос за Кристалина Георгиева, която трябва да заеме поста ръководител на ПРООН. „Докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес“, коментира лидерът на БСП. „Затова ли РБ бави мандата, отново в договорка с ГЕРБ, да съставят правителство - за да продължи тази политика, да си довършат задкулисните сделки, да продължат да продават България, да си довършат порочните практики“, каза още Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика