Митов: Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления

2040
Митов: Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления
Снимка: БГНЕС

След изказванията на независимия депутат и лидер на партия „Нормална държава“ Георги Кадиев във връзка със забраната на външно министерство към посланика ни в Турция Надежда Нейнски да коментира опита за преврат в южната ни съседка, министърът на външните работи Даниел Митови заяви, че той лично е забранил на Нейнски да не говори по медиите.

„Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления", каза Митов. Неговият коментар бе преди началото на Съвета на външните министри на ЕС. "Публичните изяви и послания се централизират в случая", добави той.

Ердоган накара наш министър да откаже цигарите

На срещата на НАТО турският президент Реджеп Ердоган атакува външният ни министър Даниел Митов да откаже цигарите. Реджеп Ердоган е яр...

„Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда – български граждани, които се намират в Турция", каза министърът, цитиран от Агенция "Фокус".

„Задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове в консулствата и посолството и да държи връзка с българските граждани", допълни той. По думите му всичко останало е работа на Министерство на външните работи и посланията са били излъчени от министър-председателя Борисов.

„Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба", подчерта министър Митов. По думите му това не е конвенционална ситуация, не е нормален консулски случай, пише Standartnews.

„Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция", обясни Митов. Той подчерта, че това са сериозни неща и затова се централизират посланията. „В случая само премиерът Борисов е имал право да прави изказване, подкрепен от външния си министър, от министъра на отбраната, от службите и т.н. на базата на събрана информация", каза министърът. По думите му така се реагира в подобни ситуации. „В случая посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления и това е принцип в случая. Видяхте, че няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявление по националните медии от Истанбул или Анкара", каза Митов.

Митов: Усилията са насочени към превръщането ни в газоразпределителен център в региона

България винаги е била водещ фактор за засилване на сътрудничеството в черноморския регион. Винаги ще подкрепяме проектите и идеите, на...

„Политически анализи в нощ като тази не се правят. Има си ред, има си процедури и никой не може да поставя този ред под въпрос. Това е стандартизирана процедура и в нея има смисъл", заключи Даниел Митов.

По-рано независимият депутат и лидер на партия „Нормална държава“ Георги Кадиев осъди поведението на посланика ни в Турция Надежда Нейнски в Facebook, че на посолството не само е забранено да имат страница, но и профил във Facebook и Twitter.

"Трудно мога да си представя по-неадекватна комуникационна политика. В XXI век бързата реакция е всичко. Тренирай посланиците какво да говорят и пишат, не им забранявай!", пише още независимият депутат. Според него всички посолства и консулства трябва да имат свои Facebook и Twitter страници, както и да издават регулярен Travel Advice, т.е. указания за туристи. Всички служители трябва да са тренирани за екстрени ситуации- природни бедствия или политически сътресения, заяви още Кадиев. Той се обяви и за максимална прозрачност в действията и максимална информация навън. "При криза, най-лошото е липса на информация", смята народният представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика