Митов: Няма сериозно притеснение за сигурността ни заради Македония

10845
Митов: Няма сериозно притеснение за сигурността ни заради Македония
Снимка: БГНЕС

Направили сме оценка на риска и трябва да кажем ясно, че до момента няма поводи за много сериозни притеснения от гледна точка сигурността на България. Това заяви външният ни министър Даниел Митов в „Панорама” по темата „Македония”.

Направили сме съответните анализи и сме готови за всякакви варианти, дипломатично се измъкна Митов при въпрос дали армията ни е в повишена бойна готовност.

Зоран Заев си получи паспорта обратно

Македонското правителство се съгласи съдебните власти да върнат паспорта на лидера на опозицията Зоран Заев. Заев и лидерът на ВМРО-ДП...

За нас на първо място е териториалната цялост и етническия мир в Македония. В Македония етническо напрежение сега няма, посочи Митов след директно включване на БНТ от Скопие, откъдето стана ясно, че македонци и албанци заедно искат Никола Груевски да си отиде.

По адрес на операцията в Куманово Митов каза, че още не е ясно каква е била целта на терористите там и кой ги е финансирал. Това трябва ясно да се изясни, категоричен беше външният ни министър.

На Македония не ѝ е най-голям проблемът с името или с договора за добросъседство в България. Проблемът е в липсата на функциониращи системи и реформи, подчерта Даниел Митов.

Ако има политическа стабилност, екстремизмът няма как да вирее. Когато гражданите виждат перспектива, те са доволни. България ще помага на Македония и Македония го знае, разбира го, заяви Митов.

ВМРО-ДПМНЕ отчаяно: Заев иска да предизвика гражданска война

Зоран Заев съзнателно иска да предизвика конфликт в Македония, обяви като реакция на днешната "бомба" на опозицията управляващата пар...

Попитан каква точно ще ни е позицията спрямо Македония, Митов каза, че не можем да се отдръпнем. Естествено, че трябва да поставяме условия сега, категоричен беше външният министър и добави, че можем да дадем много опит и добри практики на Македония, защото сме извървели пътя до ЕС и НАТО. Няма как Македония да върви към НАТО и ЕС без нас, каза Митов и поясни, че в понеделник (18 май) ще има единна позиция на всички външни министри на ЕС за Македония. Като една от възможните бързи реформи в Македония Митов вижда промяна на изборното законодателство там.

Митов се пошегува, че не се е включил в We are the world на срещата на НАТО в Анталия, защото пеенето му „е заплаха за НАТО”. По всички геополитически теми НАТО и ЕС са единни, сигурен е външният ни министър. Червеният депутат Георги Кадиев каза, че в България има също единство и в Македония трябва да са наясно, че не се стремим да им вземем територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика