Митов така и не каза колко танка и колко американски военни ще приемем

9072
Митов така и не каза колко танка и колко американски военни ще приемем
Снимка: БГНЕС

Когато станат ясни параметрите на учението в Ново село, кога ще влезе техниката и колко чужди военни ще има на наша територия – предстои да бъде обявено от Министерството на отбраната, след като мине съответната процедура. Това заяви външният министър Даниел Митов в отговор на въпрос на Нова телевизия какви са конкретните параметри за разполагане на военна техника и американски военни в България.

Според големината на учението зависи колко и каква техника влиза в България. Българските военни участват например в учения в Германия, заяви Митов.

Плевнелиев за американското оръжие у нас: Нека Митов каже след срещата в Брюксел

Искам да съм много конкретен и ясен. Нека изчакаме още ден, два, защото в НАТО в момента в Съвета на министрите на отбраната очевидно...

Няма спускане на заповеди от САЩ към нас. През 2006 година още е подписано споразумение в рамките на НАТО за такива учения. Имаме решения от срещата на НАТО в Уелс. Там се реши, че НАТО ще подготви т.нар. план за готовност. Той има два вида мерки – адаптационни и учения. Българската армия и всички армии на страните-членки на НАТО са принудени да бъдат подготвени, каза Митов. И не отговори дали това е подготовка за преки военни действия. Една армия трябва да е винаги готова, особено когато в близост до границите ѝ има военни действия – не само Украйна, а и „Ислямска държава”, обясни външният министър.

Нека попитам следното – когато Русия обяви, че разполага 40 ядрени бойни глави, че ще анексира Крим, защо никой не ме попита какво правя, мина в настъпление Митов. Той отказа да коментира „медийни спекулации” на въпрос дали НАТО не готви военен план за Русия. Сега у нас има два танка „Ейбрамс” и те ще си тръгнат скоро, добави външният министър.

Води се пропагандна война – не може за 4 години да има 200 учения у нас и сега за всяко учение да трябва да се обясняваме, подчерта Даниел Митов. Наясно сме, че има пропагандна война – не само в България, но и в цяла Европа. Всеки е наясно какво идва, кога ще си тръгне. За разлика от други, ние сме държава, която принадлежи към свят, който държи на прозрачността, подчерта Митов.

Външният министър обяви за „интерпретации” информацията, че турски изтребители ще пазят българското небе. Вчера (25 юни) стана ясно, че ремонтът на МИГ-овете ни върви бързо, по план, така че може да не се наложи партньорски самолети да ни помагат за охраната на небето ни. Но такива програми за съвместна охрана има не една и две в рамките на НАТО, особено при прибалтийските държави, завърши Митов.

Николай Ненчев: Към България не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника

„Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал“, това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика