Мярката 60 на 40 поощрява беззаконието и сивия сектор, смятат от НФСБ

3608
Мярката 60 на 40 поощрява беззаконието и сивия сектор, смятат от НФСБ
Снимка: БГНЕС

Една недомислена и театрална мярка откъсната от реалностите и динамичните промени в пазара на труда и икономиката - не помага, а вреди. Не само вреди, но и поощрява беззаконието и сивия сектор.

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Камарата на автомобилните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи вече категорично заявиха, че няма да ползват мярката 60/40, защото нямат средства да оцелеят утре. Да не говорим за сринатия туризъм, затворените хотели и ресторанти, които не знаят дали ще отворят септември 2020 или юли 2021 г.

Държавата търси МВР, за да се оправя с наплива при Бюрата на труда, актуализация на „60 на 40”

Среднодневно в Бюрата по труда вече се обслужват по 4000 души. Това каза социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Минист...

Откъде ще вземат 40 % да плащат на стоящи в къщи служители, които не работят? А затворените магазини и търговски обекти с по 2-3 служители, в които не влиза никой, защото има забрана за движение на хората? Или всички те трябва да фалират като дребни , безперспективни и отживели времето си! Отваряйки пътя на големите вериги и корпорации след кризата! За да отидат вкупом на опашките пред Бюрата по труда заедно и дребните предприемач и техните работници!

Какво печели държавата като трябва да плаща на няколкостотин хиляди безработни по 60 % от работна заплата в продължение на 1 година занапред? Сигурен ли е г-н министърът на финансите, че социалната система ще оцелее и че 10 млрд. кредит ще стигнат?

Тази мярка има смисъл само като опит да се демонстрира грижа на държавата към бизнеса. И това донякъде е вярно. Наистина това е грижа към бизнеса, но към сивия, крадливия, байганьовския и андрешковския бизнес. А не законният, почтеният бизнес. Амин. Алилуя.

Защото Андрешко пак ще надхитри бирника.

Мярка 60 на 40 ще бъде с охота приета от тарикатите-бизнесмени, които ще се възползват не както се очаква. Служителите ще бъдат привиквани от собственика един по един и под угрозата от съкращение и седмично чакане пред Бюрата по труда в приятно коронавирусно обкръжение , ще трябва да разпишат под натиск два документа:

Радан Кънев към Борисов: Приложете икономическите мерки, които прилага цяла Европа

В момента, в който депутатите обсъждат на второ четене актуализация на бюджета за 2020 г. заради спасителните икономически мерки за ико...

Първият е ведомостта за заплатите срещу 100 % трудово възнаграждение, а ще получат само държавните 60 %. Иначе съкращение. Вторият е молба за прекратяване на трудовия договор от 1 юли по взаимно съгласие. Който собственикът ще прибере в чекмеджето за всеки случай. Така де. Защо да плаща още 3 месеца на работника след края на извънредното положение като не знае дали въобще ще работи фирмата му?

И така хем държавата ще плаща 60 % на работника 3 месеца и чорбаджията ще го ползва, хем той няма да плати и 1 стотинка. Хем след 3 месеца, ако кризата не е отминала – а тя няма да е отминала – ще го изхвърли на улицата по взаимно съгласие като мръсно коте.

И пак питаме къде и за кого е ползата от тази мярка? Някой помисли ли за този сценарий? Не, нали! И затова бирникът ще трепери на каруцата в блатото, а Андрешко ще черпи с уиски, доволен, че пак е изиграл управляващите.

Тотално е сбъркана философията на мярката. Затова, без фалшива загриженост и лицемерие, НФСБ предложи държавата да поеме 60 % от заплатата на всеки, чието работно място бъде запазено, без допълнително финансиране от без друго умиращия дребен бизнес. Мярка 60:0

Нещо повече – с 60 % държавата трябва да финансира откриването на нови работни места и да пренасочи трудовия ресурс към работещите сектори – като строителството, например. И така да стимулира бизнеса да прояви гъвкавост и преориентиране към печеливши дейности.

Работодателите искат от държавата да не плащат за неотработено време заради коронавируса

Не сме съгласни да се дължи компенсация върху цялото неотработено време заради коронавируса. Това заяви пред БНТ д-р Милена Ангелова,...

Държавата трябва, дори с цената на кредити, да започне работа по крупни инфраструктурни обекти – магистрали, ВиК мрежи, енергетика, а защо не чакащите ремонт с десетилетия мостове, опасни язовирни стени /над 400 чакат спешен ремонт/, речни корита и др., осигуряващи хиляди работни места със стратегически ефект за държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика