Могат ли Борисов и Митов да уволнят така лесно главния секретар на Външно?

4573
Могат ли Борисов и Митов да уволнят така лесно главния секретар на Външно?

Вчера, 17 март, по указание на премиера Бойко Борисов и след извършена проверка, министърът на външните работи Даниел Митов освободи от поста му главния секретар на Министерството на външните работи (МВнР) Стоян Тодоров.

Причина за уволнението беше служебен автомобил на ведомството, заснет да минава през „зелените“ трамвайни линии близо до Руски паметник в столицата. По-късно стана ясно, че именно Тодоров е бил в автомобила. "Г-н Тодоров е шофирал служебен автомобил на МВнР и грубо е нарушил правилата за движение в София, в района на Руски паметник", съобщиха вчера от пресцентъра на министерството.

Уволненият секретар на МВнР бързал, затова тръгнал през зелените релси

Уволненият вече главен секретар на МВнР Стоян Тодоров се оправда за действията си на „зелените релси” е, че имало „ка...

Главният секретар обаче няма как да бъде уволнен така лесно, защото е защитен от Закона за държавния служител. В закона ясно е разписано кои са дисциплинарните нарушения, след които служителят може да бъде уволнен.

Те включват неизпълнение на служебните задължения, забава изпълнението на служебните задължения, неспазване кръга на служебните правомощия и нарушение на задълженията спрямо гражданите. Изненадващо или не никъде не присъства погазване на зелени площи или текст, който да е свързан с това деяние, за което от СДВР съобщиха вчера, че глобата е само 30 лева.

„Държавният служител носи дисциплинарна отговорност, независимо че деянието му може да е основание за търсене от него и на друг вид отговорност“, се казва още в закона.

Там са посочени и конкретните дисциплинарни наказания: забележка, порицание, отлагане на повишението в ранг с една година, понижение в по-долен ранг и уволнение. Но може ли нарушението за каране на служебен автомобил от главния секретар на МВнР по зелените релси на София да бъде отчетено като неспазване кръга на служебните правомощия, за което да се стигне до уволнение?

Борисов пак е коректив: Уволнява главния секретар на МВнР заради столичните зелени релси

Премиерът Бойко Борисов е наредил уволнението на главния секретар на Министерството на външните работи (МВнР), след то днес кола на вед...

През целия ден от Actualno.com се опитвахме да получим отговор от МВнР по кой конкретно текст ще бъде уволнен Тодоров, но така и не го получихме. В крайна сметка бяхме помолени да изпратим писмено въпросите си до ведомството и очакваме подробности.

Потърсихме контакт и от синдиката на държавните служители, с които не успяхме да се свържем.

Стоян Тодоров е назначен за Главен секретар на Министерство на външните работи на Република България на 11 март 2015 г. и не е част от политическия кабинет на Даниел Митов.

Не са държавни служители по смисъла на Закона за държавния служител лицата, които са членове на политически кабинети или съветници и експерти към тях, с изключение на ръководителя на звеното за връзки с обществеността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика